Саркози - жртва политичких интрига

04-07-2014 10:57:08 | | Глас Русије, фото: REUTERS/Benoit Tessier/ vostok.rs |


Николи Саркозију прети затворска казна од 10 година и новчана од 200.000 евра за кривицу, коју многи експерти сматрају имагинарном. Могуће је, да бившег француског председника приморавају да напусти високу политику.

Истрага предпоставља да је Саркози током разматрања Касационог суда у тзв. "случају Бетанкур" о финансирању своје кампање покушао да преко свог адвоката Херцога добије информације, заштићене професионалном тајном. Са своје стране, Саркози је могао обећати члану Касационог суда Азиберу помоћ у добијању престижне судске функције у Монаку.

Никола Саркози је сигуран да су оптужбе против њега политичке природе. Према његовим речима, француски правни систем се користи за измиривање личних рачуна. Наравно, сваки човек под истрагом покушати да скине сумњу са себе. Међутим, извесну политичку тежину чини чињеница да је то био први случај у историји Пете републике, када је суд одобрио хапшење бившег председника.

Тужилаштво користи израз "трговина утицајем." Главни уредник Radio Bretonne Kernews Јаник Јуриен обраћа посебну пажњу на ово:

- Када видиш такву фразу на насловним странама новина, чини се да је то нешто посебно озбиљно. Међутим, сви се ми бавимо "трговином утицајем" од раног детињства. Ако сте у добрим односима са месаром и пред вама је важна породична прослава, отићи ћете на пијацу у недељу ујутру и рећи продавцу: "Дај ми најбољи комад који имате," - подразумевајући да, пошто сте редован купац, најбољи комад он мора оставити на страну само за вас. Овоје "трговина утицајем" и ми је видимо на свим нивоима друштва! Не постоји човек који никада није то урадио. То је, грубо говорећи, зашта оптужују Николу Сакрозија. Тада је то, заиста, незаконито и за то треба да буде кажњен, јер је он био тај који се залагао за нулту толеранцију за такве ствари,објашњавајући нам да сви треба да буду кажњенипо закону. Сада се то окренуло против њега у нечему противзаконитом, али не превише озбиљном.

Средином јуна, морао је поднети оставку један од вођа француског десног центра, председник Уније за народни покрет (UMP), Жан-Франсоа Копе. Ако Никола Саркози заузме његово место, он ће постати најјачи кандидат на председничким изборима 2017. године. Кривична истрага ће омести ове планове. Другим речима, француска фемида изабрала је веома "добро" време да стави тачку на амбиције француског политичара.

У сличној позицији је био и директор Међународног монетарног фонда Доминик Строс-Кан, који је сматран могућим кандидатом од стране социјалиста на председничким изборима 2012. године. Према истраживањима јавног мњења, Строс-Кан је имао још више шанси од Николе Саркозија и његових других ривала. Међутим, у мају 2011. године, политичар је ухапшен по оптужби за покушај силовања собарице у њујоршком хотелу Sofitel. Током лета те године, случај против Строс-Кан је почела да се распада, а почетком јесени, Врховни суд Њујорка га је ослободио свих оптужби. Међутим, бивши шеф ММФ-а у првом интервјуу после изласка из затвора одбио је да учествује у председничкој трци.

Сличан скандал је избио и у Пољској. Министар спољних послова ове земље и један од главних кандидата за место високог представника за спољну политику ЕУ Радослав Сикорски у приватном телефонском разговору наводно је говорио непримерно о зависности своје земље од Сједињених Америчких Држава. Објављени снимак разговора, чак и ако се утврди да је фалсификован, готово сигурно ће сахранити политичке амбиције Сикорског (мада, строго говорећи, министар није ништа рекао што други Пољаци нису знали). Ако желите, можете видети аналогију са случајем Саркозија, сматра главни уредник Radio Bretonne Kernews Јаник Јуриен:

- Ја сматрам да је боље било да је Никола Саркози био приморан да објасни много озбиљније ствари, као што су: како је послушао једног француског псеудо-интелектуалца и почео рат у Либији са свим његовим последицама. Када је Никола Саркози позвао судију да сазна како истрага напредује, он му је одговорио: "Баш на време - имам посао у Кнежевини Монако, било би сјајно ако би могао назвати принца Алберта и питати га да помогне," – ово је детињасто. Посебно у земљи у којој полиција и судије пуштају пљачкаше и трговце дрогом након три сата, као и илегалне имигранте, говорећи како не могу ништа више да ураде. Тако да, хапшење бившег председника на један дан, јер је подигао слушалицу и позвао, представља губљење сваког осећаја за реалност.

Политички противници бившег председника Француске, одбацујући теорију завере, верују да је случај Саркози излазак из зачаране праксе манипулација и договора на врху власти. Његове присталице су сигурне да је реч о правом прогону, што ће додатно ојачати одлучност Саркозија. Једно је дефинитивно: бившег председника државе третирају као преступника међународног нивоа, без и најмањег разлога. Ово ствара озбиљан преседан у правној пракси Пете Републике и лош сигнал већ крхком политичком систему Старог света...

Сергеј Дуз,