Русија ствара супер-ласер

03-07-2014 11:29:22 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |

Имаће највећи енергетски пулс


У Русији се прави најмоћнији ласер на свету. Уређај ће бити изграђен у 2019. години. То је годину дана раније, него што је планирано. Брзину је одредио сам живот - користећи технику ове класе, решиће се најсложенији научни и практични задаци, кажу стручњаци.

Уређај ће имати 192 ласерска канала, обухватаће површину размере два фудбалска терена, а на највишој тачки достизаће висину десетоспратне зграде. Супер-ласер ће имати највећи енергетски пулс у поређењу са својим западним аналозима - преко 2 МЈ. Сличан уређај, који постоји у Сједињеним Америчким Државама, има снагу од 1,8 МЈ. Уређај сличне снаге се гради и у Француској.

Јединствени ласер ће се градити у Нижњеновгородској области, у граду Сарову (Поволжје). Пројекат активно подржава руководство Руске академије наука, јер он представља пробој у науци, рекао је председник РАН, академик Владимир Фортов.

То је физика енергије велике густине, екстремно високе температуре и притиска. Она је од великог значаја на когнитивном плану, јер се ради о новим стањима материје која раније нису успела да се добију у лабораторији. Она су се добијала само у космосу. Ово повлачи за собом и дијагностику, технологију, и остало, без чега не може бити развоја науке. Наравно, иза овог пројекта је и енергетика, јер је један од практичних резултата - управљачка термонуклеарна реакција.

Према речима стручњака, на новом уређају изводиће се фундаментална истраживања високотемпературне густе плазме. При томе, на супер-ласеру ће моћи радити не само руски, већ и страни научници. То ће бити, да тако кажем, "центар колективне употребе".

У овом тренутку, завршено је дизајнирање уређаја и у току је производња саставних делова. Грађевинско-монтажни радови ће почети у 2015. години. Прва фаза уређаја је бити пуштена у употребу 2017. године.

Јелена Ковачић,