Налазите се на страници > Почетна > Колумне > Ко је он — мистер Сноуден?

Ко је он — мистер Сноуден?

01-07-2014 02:28:59 | | Глас Русије, фото: AP/Richard Drew/ vostok.rs |


Раскринкавање Едварда Сноудена о глобалном праћењу које врше америчке специјалне службе произвеле су на међународну заједницу ефекат бомбе. Руски експерти покушавају да схвате шта је покретало тог младог човека, ради чега је он жртвовао свој приватни живот?

Име Едуарда Сноудена је одјекнуло пре годину дана, пошто је он објавио информације о раду америчких специјалних служби о праћењу на Интернету. Бивши сарадник Агенције за националну безбедност (АНБ) говорио је о тајним програмима, који омогућавају пресретање порука, телефонских разговора, електронске поште и других личних информација стотина милиона људи по читавом свету.

При томе, под калпаком САД нашла су се седишта УН, ОЕБС-а, МАГЕТ, представништво ЕУ у САД и још око 80 амбасада. Сноуден је раскринкао прислушкивање мобилних телефона канцелара Немачке Ангеле Меркел, лидера других европских држава, као и сламање унутрашњих мрежа у Кини. Сноуден је такође рекао да специјалним службама активно помажу компаније као што су Google, Yahoo, Facebook, Microsoft и Apple. Оне пружају доступ својим серверима.

У домовини, у САД, против Сноудена је покренуто неколико кривичних дела. Њега оптужују за крађу државне имовине и шпијунажу. Прети му доживотна робија. Нисам издајник, и нисам херој. Ја сам Американац, изјавио је на то бивши специјални агент.

Наравно, то није једнозначна фигура. И према њему можемо да се односимо на разне начине, сматра директор Института за стратешко планирање и прогнозирање Александар Гусев.

- Америчко друштво се поделило: половина Американаца сматра да је он криминалац и треба да седи у затвору, друга половина сматра да је он заштитник интереса грађана САД. Ако се говори о другим земљама, између осталог о Русији, мишљење људи је такође подељено. Али много мање руских грађана сматра да он заслужује казну за оне поступке које је извршио. Основни део сматра га, како је то потврдио председник Русије, човеком који се бори за људска права. Ако се говори у целини о међународној заједници, мишљења су опет подељена. Европљан га у многом сматрају сарадником специјалних служби, који је подигао завесу иза седам печата. Многи су му за то захвални.

Откровења Сноудена експерти пореде са нападом на Куле-близанце 2001. године. То је био прави ударац за америчке специјалне службе. За самог бившег агента овај поступак се претворио у велике проблеме. Млад, перспективан технички стручњак са платом од 200 хиљада долара годишње, са кућом на Хавајима, лепом девојком, у тренутку је лишен свега. Он је отпутовао прво у Хонгконг, затим се нашао затворен на московском аеродрому Шереметјево, пошто су његов пасош анулирале америчке власти. Русија му је пружила привремени азил. И Сноуден намерава да тражи да му се продужи рок боравка у Русији, пошто друге земље одбијају да га приме.

У недавном интервјуу америчком телевизијском каналу, Сноуден је изјавио да и даље не жали због оног што је учинио, мада му веома недостаје кућа. Сноуден није спреман да затвори очи на то да влада САД може да уништи приватни живот људи у читавом свету и слободу Интернета, сматра политиколог, главни уредник информационо-аналитичког издања Геополитика Леонид Савин.

- Истина и правда — то су они мотиви који су га покретали. Он је добио велику плату, имао је све неопходно, био је добар стручњак. Ништа му није сметало да напредује на службеној лествици, ради у истом правцу. Али ипак он је одабрао оно што многи сматрају смислом живота — то је истина и правда.

За годину дана проведених у Русији, Едвард Сноуден је успео да да неколико интервјуа и интернет-конференција. Он је добио награду за грађанску храброст од немачке друштвене организације Хуманистички савез, а такође је био номинован за Нобелову награду. О животу одбеглог обавештајца већ планирају да сниме филм. Екранизацијом приче бавиће се легендарни режисер, добитник три Оскара, Оливер Стоун. Филм ће бити заснован на роману који је снимио руски адвокат Анатолиј Кучерна. Он је током године представљао интересе Сноудена и много пута се састајао са ”бегунцем”. Могуће да ће ова сведочења помоћи да се боље схвате прави мотиви Сноуденовог поступка који обећава да потресе свет новим откровењима.

Светлана Калмикова,