Женски лик кинеске корупције

01-07-2014 02:27:49 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/marko8904/cc-by/ vostok.rs |


Од како је почела широка антикорупциона кампања, коју је прогласио председник Кине Си Ђинпинг, на стотине кинеских чиновника разног нивоа били су окривљени за примање мита. Уз то се испоставило, да склоност према „лакој заради“ немају само мушкарци, него и жене. У последње време у центру пажње кинеских медија све чешће се налазе државни чиновници - жене, које су окривљене за примање мита.

У недавном чланку лист „Синзинбао“ наводи се 12 државних чиновница, које су се нашле на листи антикорупционих истрага у првих шест месеци 2014. године. Лист цитира професора Ли Ченана из школе државне управе Пекиншког универзитета, који наводи, да државне чиновнице имају више склоности корупцији, а мотиви који их на то подстичу, далеко су разноврснији него код мушкараца. Жене, како објашњава Ли Ченан, далеко чешће користе осећања чак тада, када се ради о миту. И губе главу, када примају „корупционашки приход“.

Државне чиновнице троше „лаке паре“ у салонима лепоте, на романтична путовања, куповину робе познатих брендова. Управо у средини државних чиновница, била је широко заступљена „козметолошка корупција“, против које је у НР Кини почела активна борба још 2012. године. Тада су пекиншке власти саопштили о почетку истраге против 12 државних чиновница. Оне су оптужене у проневери државних средстава, које су потрошиле на плаћање козметолошких услуга. Пекиншко тужилаштво изјављује, да су неке од ухапшених биле у „крајњој зависности“ од козметолошких процедура – оне су стотине пута посећивале клинике пластичне хирургије и салоне лепоте.

Још једна слаба тачка кинеских чиновница – то је роба познатих брендова. Тако је бивша службеница фушунске градске владе Ђанг Жунли, позната у кинеском интернету као „краљица Louis Vuitton “, била је осуђена 2009. године на доживотну робију за корупцију. Код ње је била пронађена 251 торба овог бренда, 48 скупоцених сатова и 600 предмета накита од злата.

Кинеске чиновнице редовно су присутне у сексуалним скандалима. Недавно је покренута истрага против директорке управе за заштиту човекове средине града Јангџоу - Цињ Цифен. Она је оптужена за „озбиљно кршење дисциплине“. Према гласинама, током низа година она је била љубавница бившег градоначелника Нанкина Си Чања, који је омогућио њено напредовање у каријери.

Наравно да димензије женске корупције у Кини нису још увек критичне. То се објашњава и чињеницом, да је број жена у државном апарату још увек мали. Међутим многи експерти истичу, да је за решавање проблема прекршаја службених дужности међу женама, потребан специфичан прилаз. Пошто корупција са женским ликом, осим похлепе, често има за циљ психолошку основу, стручњаци позивају на формирање службе „психолошког саветовалишта“ за жене – државне чиновнице. Према њиховом мишљењу, то ће помоћи чиновницама да превазиђу психолошке проблеме, и на тај начин биће смањен број службених кривичних дела међу представницама лепшег пола.

Јекатерина Зубрицка,