Николај Кузнецов: обавештајац број 1

01-07-2014 02:07:59 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Николај Кузнецов… Обавештајац од Бога. Први од супертајних специјалних агената, о којима је дозвољено да се говори. Већ 1947. године био је снимљен легендарни филм Бориса Барнета Подвиг обавештајца, који је постао део историјата совјетске филмске уметности.

Биографија Николаја Кузнецова је потресна. Он је рођен у сељачкој породици. Прво је студирао агрономију, затим шумарство. Он је потпуно сам учио немачки језик. Иначе је имао невероватне лингвистичке способности. Касније је савладао есперанто, пољски, језик коми, украјински, као и 6 дијалеката немачког језика. У обавештајце је доспео не само захваљујући језичким способностима, већ и посебном дару, неопходном за специјалног агента. Његов је живот стварно био достојан екранизације.

Међутим, филм Подвиг обавештајца, без обзира на то, што је прототип главног јунака био Николај Кузнецов, има само условну везу са њим. Догађаји су на филму одговарали његовом животу, али анкета обавештајца никако није смела да нађе одраза на филму. Када је шеф тајне службе НКВД, куда су Николаја Кузнецова послали 1938. године са одличним препорукама, погледао његову биографију, ухватио се за главу: два пута је био искључен из комсомола, два пута осуђиван… У то је време било лако доспети у затвор чак и невином човеку. Зато је шеф закључао анкету, те прихватио Кузнецова као посебно тајног агента. Тако је Николај добио исправе као Рудолф Шмидт, те је постао илегалац чак и у својој земљи. Под тим именом је он испуњавао специјални задатак продора у дипломатску средину Москве. Лети 1942. године је он као Николај Грачев био послат у одред посебне намене Победници, који је деловао близу окупираног Ровна у Украјини. Већ од октобра агент је имао нови пасош и нову легенду: немачки официр Паул Зиберт – припадник тајне немачке полиције. На овом положају је Николај Кузнецов лично ликвидирао 11 генерала и високих чиновника окупационе групе нацистичке Немачке. Ево шта каже о Кузнецову историчар Трећег Рајха, писац, публициста Константин Залески.

- За разлику од многих наших обавештајаца, он има веома интересантну судбину. Управо због тога, што је деловао унутар организације противника. Деловао је доста авантуристички, веома рискантно, издавајући се за немачког обер-лајтнанта. После рата је његов живот био оглашен. Он је безусловни ратни херој, човек, који је херојски погинуо, а увелико допринео победи.

Николај Кузнецов је погинуо, када је имао 32 године. 1944. године његова се група нашла у заседи – бандеровци су убили сва три човека, мада постоји верзија да је он сам активирао гранату. Он је радио у обавештајној служби свега 4 године, то је огроман рок за обавештајца у позадини непријатеља. Он је учинио за победу много више него његови колеге. Стручњаци кажу да је Кузнецов-Зилберт на филму другачији, него онај прави. То је уметнички лик, који је одговарао захтевима и духу времена. То ј био успели лик, зато је филм постао легенда у том жанру, - каже Директор Музеја филма Наум Клејман.

- Мислим да је то један од достојних примера наше филмске уметности иначе, а посебно о обавештајцима. Код нас су се епопеје, историјске панораме сматрале главним, међутим, то су били жанрови скоро за разоноду, нарочито филмови о обавештајцима. Оно, што је учинио Барнет, било је драмски промишљени филм, као и одлична режија. Изврсни су били глумци, нарочито Кадочников. У том филму су били присутни херојски и комедијски моменти. У њему је била иронија. Он је претопио мржњу у иронију, ослободивши људи од негативних емоција. То је био филм, који су снимили победници! Апсолутно успешан филм!

Николај Кузнецов је оставио траг не само у историји земље, већ и у њеној култури. О њему је написано неколико књига, снимљени су филмови, написани драмски комади, у његову част су отворени музеји и подигнути споменици. Његово име носе улице и школе. Он је тај, о коме је дозвољено да се говори, назив обавештајца број 1 он је потпуно заслужио.

Карина Ивашко,