Европа пребацује на Русију одговорност за Украјину

01-07-2014 10:29:23 | | Глас Русије, фото: REUTERS/Stringer/ vostok.rs |


ЕУ је прошлог петка потписала економски део споразума о придруживању са Украјином. У суштини то је споразум о слободној трговини. Кијев је уверен да асоцијација са ЕУ отвара Украјини одличне перспективе. Експерти допуштају да ће се можда тако и десити. Али у некој даљој будућности.

А наредне године ће за украјинску економију бити време тешких искушења, пошто су превише велики трошкови преласка постсовјетског модела привреде на оштеевропски колосек.

Са друге стране, сада Русија и Украјина фактички имају бесцарински режим трговине. Када споразум о придруживању ЕУ ступи на снагу, мораће да се уведу мере компензације. Говори заменик директора Центра за украјинистику и белорусистику Московског државног унизверзитета Бодан Беспаљко.

- Русија је прилично јасно ставила до знања да она неће пружити своје тржиште за украјинску робу. Пољопривредни извоз већ је смањен за 30%. Низ индустријских украјинских производа у другом кварталу ове године више се не испоручује у Русију, на пример вагони фабрике Кременчуг. При томе у Европи ова роба није никоме потребна.

Европу уопште не занима украјинска индустрија. Европски произвођачи се плаше јачања конкуренције. Али са друге стране они се плаше наглог пада стандарда у Украјини. Пошто то доводи под ударац саму Европу. Зато европљани желе да економске текоше у оквиру придруживања Украјине са ЕУ преузме на себе Русија.

На речима европљани демонстрирају спремност на компромис. Тако је немачки канцелар Ангела Меркел обећала да ће економски део споразума о асоцијацији са Украјином почети да делује тек после преговора уз учешће Русије. Тростране консултације ће бити одржане у јулу. Ипак Брисел и Кијев унапред подвлаче да никакве принципијалне измене споразум неће претрпети. Другим речима, Русија се поново налази у положају млађег партнера, што, наравно, не доприноси отопљавању руско-европских односа. Говори Богдан Беспаљко.

- Основна тенденција од стране Запада је покушај да се руско тржиште сачува за украјинске произвођаче, жеља да се Москва убеди да су њене бојазни поводом реекспорта претеране и намера да се сачува снабдевање Украјине јефтиним руским гасом. За Русију у датој ситуацији важно је питање испорука енергената самим европљанима, обрачун са Украјином за већ постојеће дугове и перспективе Јужног тока. По свему судећи, о томе ће се говорити на консултацијама. Али највероватније да овде неће бити брзо постигнут компромис. Зато што Русија у датој ситуацији трпи одређени геополитички пораз. Она не може да укључи Украјинуу своје интеграционе пројекте. Напротив, Запад блокира овај процес, укључујући Украјину у асоцијацију са ЕУ. Значи, Русија ће морати да троши новац како би компензовала испадање Украјине из интеграционих пројеката. При таквом распореду снага између страна ће се водити одређено цењкање.

Како сматра Богдан Беспаљко, ситуацију може да помери у страну реалног компромиса само промена европског спољнополитчког вектора. За сада већина европских земаља прати САД. А Вашингтон није заинтресован ни за економске везе између Европе и Русије, ни за развој Украјине као суверене државе. Американцима је углавним поребан само хаос на евроазијском континенту. То ће им омогућити да ојачају долар и улогу САД као глобалног арбитра. Али ако европски лидери могу некако да изађу ван америчког старатељства, моћи ће да поставе на прво место своје националне (или бар регионалне) интересе, док ће компромис између Русије и ЕУ бити сасвим достижан.

Сергеј Дуз,

Читајте више наУкрајина из минута у минут