Украјина Порошенка или Украјина Коломојског?

01-07-2014 10:08:48 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Mikhail Markiv/ vostok.rs |


Радикали су затражили од Петра Порошенка да ”очисти” Југоисток Украјине. Представници батаљона Донбас 29. јуна окупили су се испред председничке администрације и истакли ултиматум: хитан прекид примирја и увођење на територији Доњецке и Луганске области ратног стања.

Ако се њихови захтеви не испуне, Порошенка ће стићи судбина Јануковича. Учеснике митинга ни мало није збуњивала чињеница што у Донбасу, поред наоружаних људи, има и цивила. Демонстранти су изјавили да су становници Доњецка и Луганска гласали на референдуму о федерализацији, а то значи да наступају против јединствене Украјине, и треба их уништити. Истина, за сада немају чиме да их униште, пошто је још један захтев било хитно наоружавање свих такозваних добровољаца.

Последњи догађаји у Кијеву су још једном показали да Петар Порошенко не контролише ситуацију у земљи, истиче доктор политичких наука Владимир Штољ.

- Представљајући номинално председника земље, реалну власт од не поседује. Изјаве и иступања других политичких снага то очигледно показују. Поред тога преговори који се воде у Украјини немају велике перспективе за реални успех реализације такозваног мировног плана Порошенка. Порошенко испуњава функцију која му је поручена — предати суверенитет, претворити се у послушног реализатора воље западних покровитеља.

Такозвани мировни план Порошенка испоставио се не превише мировним. Украјински безбедњаци настављају да гађају градове Донбаса, оптужујући их за кршење режима примирја. Између осталог, Кијев ни је крије: председник је донео одлуку о примирју под притиском Запада. И сам Порошенко је изјавио да има ”план Б” на који ће ускоро прећи. А речи председника о томе да се силом проблем Југоистока не може решити не треба прихватати превише буквално, сматра заменик директора Института за земље ЗНД Игор Шишкин.

- Он није рекао да планира да разреши ову кризу помоћу компромиса између Кијева и интереса Истока. Он је рекао да се криза може разрешити само победом у борби за умове људи. То значи да ће криза бити разрешена када омладина Донбаса почне радосно да скандира ”ко не скаче, тај је ”москаљ”...”. Порошенко је отворено признао да је циљ читаве ове такозване револуције претварање Украјине у ”антирусију”.

Ипак у Украјини постоје и други претенденти на ловорике организатора антируског кордона. Само они предлажу радикалније методе. Исти ти батаљони Доњецк, Ајдар и њима слични не на сопствену иницијативу су дошли испред администрације председника. То су џепне армије олигарха — истог тог губернатора Дњепропетровске области Игора Коломојског. Који је очигледно решио да сам узме у руке Југоисток, каже доктор политичких наука Сергеј Чарњаховски:

- Нико није доказао да сам Коломојски не жели одвајање Југоисточне Украјине. У том случају он би био у суштини власник читавог индустријског потенцијала. Ми можемо добити, условно говорећи, две Украјине — Коломојског и Порошенка. Порошенку наравно није потребно јачање Коломојског. Али постоји још један моменат зашто су и Коломојски и Порошенко заинтересовани за рат на Југоистоку. То је начин да се уништи Десни сектор. Десни сектор ће убијати устанике, устаници Десни сектор.

Заиста, Десни сектор Дмитрија Јароша је био главна борбена снага фебруарског Мајдана. Сада ови одреди, заједно са Националном гардом, главна су ударна снага против устаника Донбаса. И у Кијеву, наравно, ови борци се не потчињавају ни Порошенку, ни Коломојском и нису им потребни.

Председник Русије Владимир Путин, немачки канцелар Ангела Меркел и лидер Француске Франсоа Оланд у телефонском разговору са Порошенком су размотрили план да се продужи примирје и да се упуте инспектори ОЕБС-а на контролне пунктове. Према мишљењу аналитичара, пре или касније Кијев ће схватити да са Доњецком и Луганском може само да се договара. И у сваком случају јединствене Украјине више неће бити. Нове власти су учиниле све могуће за то.

Игор Силецки,

Читајте више на
Украјина из минута у минут