Евроинтеграција «Источног партнерства» корак у неизвесност

01-07-2014 09:51:38 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Русија ће предузети мере за заштиту своје економије. Москва очекује негативне последице од потписивања споразума о асоцијацији Украјине с ЕУ, - изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

Тај су документ потписали 27. јуна у Бриселу такође Грузија и Молдавија. Председник Еврокомисије Барозу је изјавио приликом церемоније да је то за три земље почетак пута. Међутим, води ли тај пут у светлу будућност? У то сумњају они, који су већ прошли тим путем.

Церемонија је у Бриселу била свечана. Документи је потписало укупно више од 30 људи: осим премијера Грузије, Молдавије и председника Украјине споразум су потписали представници руководства ЕУ и и шефови европских држава.

За разлику од Тбилисија и Кишинева – своје партнере по Источном партнерству – Кијев је потписао економски блок споразума о асоцијацији. Реаговање Москве на тај догађај је било очекивано: евроинтеграција је суверено право Украјине. Истовремено, чим се појаве очите негативне последице новог статуса три земље за економију Русије, Москва ће морати да предузме мере. Она неће задржати за Кијев предвиђену за Зону слободне трговитне ЗНД нулту таксу увозне царине за робу, пре свега пољопривредне производе.

Шта ће асоцијација с ЕУ пружити украјинској економији? Тешко да ће се оправдати наде Кијева. Отварање тржишта ће водити инвазији европске робе, која ће потиснути скупљу, а мање квалитетну домаћу робу. Захтев ЕУ о смањењу социјалних исплата и повећање тарифа за становништво већ су осетили у пуној мери обични Украјинци, сматра донецки политиколог, директор Центра евроазијских истраживања Владимир Корнилов.

- У Кишиневу талас протестних расположења се очекује ближе новембру. Према мишлењу политиколога, тада ће се предности и мане евроинтерграције постати очите. Последице ће у јесен у пуној мери осетити пољопривредни произвођачи. Због тога молдавска економија може да коначно пропадне. Тешко да ће размажена Европа мењати француска или шпанска вина за молдавска, - сматра политиколог Богдан Цирда.

Још један озбиљан проблем је Придњестровје. Уочи потписивања документа с ЕУ премијер Молдавије Јуриј Љанке је рекао новинарима да норме споразума нису до краја усклађене с Тираспољем. Премијер није искрен: у Тираспољу о евроинтеграцији неће ни да чују, - истиче лидер Странке социјалиста, посланик парламента Молдавије Игор Додон.

- Молдавију чекају губитак целовитости, међуетнички раздор и социјални метежи, сматра Игор Додон. Основа економије Грузије, као и Молдавије је агроиндустријски комплекс. Чека га, вероватно, потпуно уништавање, - сматра председник Фонда јединства руског и грузијског народа Владимир Хомерики.

Аналитичари истичу да ће Кијеву, Тбилисију и Кишиневу предстоји балтички пут. Земље Балтије данас на све могуће начине истичу своју европскост, док економија тежи нули. 20 година се тамо говори о преоријентацији извоза у Европу, те се у току 20 година испоставља да су сва европска тржишта заузета. Исто тако оптимистично изгледа будућност Украјине, Грузије и Молдавије: катастрофални пад економије уз прву озбиљну кризу, смањење националне производње (укључујући ликвидацију скоро читаве индустрије) и невиђена емиграција.

Игор Силецки,