Седмица руске културе и науке у Бањалуци

30-06-2014 07:43:06 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Филолошки и Пољопивредни факултет Универзитета у Бањалуци су били домаћини манифестација поводом Дана руског језика и домаћини делегација из Руске Федерације.

За делегацију из Москве на чијем челу је Татјана Иринархова, координатор Фонда са земљама Балкана, је уприличен пријем код ректора Универзитета те отварање изложбе на Филолошком факултету донираних књига као и предавање Алексеја Варламова, књижевника из Москве и професора на Московском државном универзитету.

Изложбу чини преко 300 књига из руског језика, богословије историје, филозофије те и уметности, а које је фонд Дома руског зарубежја "Александар Солжењицин" из Москве донирао овој образовној установи.

Координатор Фонда за Татјана Иринархова истакла је да се ова организација брине о очувању културних вредности руске емиграције те да помаже организацијама које проучавају руску културу.

Гости из Москве су током посете имали прилику да у Руском културном центру "Руски мир" присуствују програму који су припремили студенти Филолошког факултета у сарадњи са хором „Александар Невски“, те да се састану са представнициима Удружења србско-руског пријатељства „Братство“.

Татјана Иринархова је додала да Фонд од 1995. године реализује програм подршке библиотекама у Русији и иностранству који подразумева и донирање вредних књига о историји земље и културном насљеђу руске емиграције.

Декан Филолошког факултета Универзитета у Бањалуци Младенко Саџак рекао је да дониране књиге говоре о руском народу и његовом односу према речима, али и према знању.

Такође на Универзитету у Бањалуци је боравила и делегација из Нижњег Новгорода на челу са првим проректором Државне пољопривредне академије Владимиром Бесчетновим који је са ректором Универзитета у Бањој Луци Станком Станићем потписао споразум о сарадњи. Поред проректора Бесчетнова у посети је био и директор Међународне агенције за иновације Јуриј Смородов и Александар Благов.

Обе делегације су такође имале прилику да у Руском културном центру "Руски мир" уживају у вокалним и поетским изведбама стихова Михаила Љермонтова и Александра Пушкина, фрагментима из богатог стваралачког опуса нобеловца Александра Солжењицина и песму „Не пой красавица при мне“ А.С. Пушкина у вокалској изведби професорице соло певања Каролине Михајловић уз клавирску пратњу професора Лазара Радоје.

Програм су увеличали гости из Амбасаде Руске Федерације, аташе за културу Ана Ивљева и аташе за штампу Василиј Дуљњев, потом проректорица за међународну сарадњу Универзитета у Бањој Луци проф. др Валерија Шаула и декан Филолошког факултета у Бања Луци проф. др Младенко Саџак са професорима, који су уједно били и домаћини двема делегацијама из Русије.

Уважени гости из Руске Федерације су имали прилику и да се током свог боравка упознају и са културно-историјским знаменитостима Бање Луке и околних места Републике Српске.

Вања Савићевић,

http://serbian.ruvr.ru/2014_06_29/Sedmica-ruske-kulture-i-nauke-u-Banjaluci-2615/