Курди намеравају да искористе кризу у Ираку и прогласе независност

29-06-2014 12:09:56 | | Глас Русије, фото: AP/Ahmed al-Husseini/ vostok.rs |


По речима бившег сарадника Пентагона Мајкла Малуфа Ирак се у овом тренутку налази на ивици распада. Експерт наглашава да Курди који се одавно изјашњавају за независност од Багдада, планирају да искористе кризу у земљи и организују референдум.

Бивши старији аналитичар Пентагона у области политике безбедности Мајкл Малуф изнео је став да се у овом тренутку Ирак налази на ивици распада.

„Курди сматрају да им се указала одлична могућност да прогласе независност. Они су већ рекли да планирају да организују референдум. Они имају избор, или да организују референдум или да ураде оно што од њих жели Кери, односно сарађују са владом у Багдаду. Мислим да они, док пажљиво слушају државног секретара Керија, мисле о својим интересима. Ако се догоди чудо и премијер Малики ипак остане на власти, распад Ирака је једноставно неизбежан“, рекао је Малуф за RT.

Међутим, експерт је апеловао да се не заборави да екстремсти ИДИЛ-а имају довољно оружја.

„Једино у чему можемо да будемо сасвим сигурни је да ИДИЛ има војни потенцијал, међутим, није познато да ли ће екстремисти моћи да владају свим територијама које су заузели. Они се већ боре против других исламистичких група које су се привремено прикључиле ИДИЛ-у, како би помогле успостављању контроле на територијама, али сада су почели да пуцају једни на друге. Свака страна жели да зграби свој комад. То је једноставно хаос“, закључио је експерт.

Екстремисти из групе Исламска држава Ирака и Леванта заузели су већи део западног Ирака, контролишунеколико градова и три контролна пролаза на граници са Сиријом и Јорданом. Подела по верском принципу у Ираку постаје све очиледнија, док Курди на северу земље теже независности.