Кинотавр слави 25. годишњицу

15-05-2014 04:59:49 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Недавна домаћица зимске Олимпијаде Сочи је спремна да поново постане филмска престоница. Од 1. до 8. јуна ће овде бити одржан 25. Отворени руски фестивал Кинотавр. Главну пажњу жирија и гледалаца привлачи конкурсни програм – ове године се он састоји од 13 филмова.

Данас је већ познато да је шеф жирија Андреј Звјагинцев. У Сочи ће он доћи одмах по завршетку Канског фестивала. У главном конкурсу престижне европске смотре учествује нови филм овог редитеља Левиафан. Овај филм, за који ће грађани Русије навијати на дан канске премијере, биће демонстриран и на Кинотавру – као филм-затварање фестивала. Позната је и још једна појединост будућег сочинског филмског фестивала – име добитника нове награде, која ће се уручивати на Кинотавру За уметнички језик, који је утицао на светску синематику, као и поштен грађански став. Награду ће добити чувени редитељ Александр Сокуров. Говорећи о учешћу у данашњем фестивалу Звјагинцева и Сокурова, председник Кинотавра Александар Родњански је истакао:

- За нас је важно учешће ових људи да би подвукли своју представу о руској филмској уметности као простору за стваралачке експерименте, те уоквирили принципе конкурсне селекције, повезани пре свега са стваралачким талентом и индивидуалним језиком.

8 филмова од 13 у конкурсном програму су снимиле редитељи-жене – то је караткеристична особина јубиларног Кинотавра. Организатори уверавају да је до феминизације конкурса дошло спонтано. Таква је данашња тенденција у светској филмској уметности. Жене имају шта да кажу гледаоцима. Например, у филму Још једна година редитељ Оксана Бичкова ће говорити о правој љубави. Она је снимила своју варијанту познатог драмског комада Александра Володина Не растајте се од вољених. Многи се сећају совјетску екранизацију с Александром Абдуловим и Ирином Алферовом. У филму Довиђења, мама Светлана Проскурина прича о патњама детета, чији се родители разводе, док Тамара Дондуреј у дебију документарног филма 21 дан размишља о смрти. Између осталих, у конкурсу Кинотавра учествује 5 дебија. Један од њих је љубимац. То је филм Комбинат Надежда Наталије Мешчанинове. Акција филма се одвија на северу Русије, у граду иза поларника – у Норилску. Надежда је назив месне железаре. Јунакиње филма су 17-годишње девојке различте нарави. Уједињује их само једно: жеља да побегну из свог живота, досадне железаре, хладног града да би нашле неки други живот, леп. Редитељ Наталија Мешчанинова је испричала Гласу Русије да је то прича о мучном тражењу себе и невероватно тешкој свести о реалности.

Уствари је то бегство од себе, јер је потребно бити начисто не с измишљеним непријатељима, већ са собом. Увереност да управо овај град квари ти живот, када одеш, он ће се променити – није чињеница.

Кинотавр није само демонстрацијав филмова. Овде се одржавају стваралачке дискусије, мајсторски течаји, пословни сусрети – например, у циљу тражења инвеститора за филмове, који су у процесу снимања.

Олга Бугрова,