Откуда на Балкану поплаве, торнада, црни скакавци, буђење вулкана...?

27-06-2014 03:24:55 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/The Press-service of the Mini |


У последње време у Србији се десило толико много незапамћених природних катастрофа, да се оправдано поставља питање – колико су оне заправо „природне“, а у којој мери су можда производ свесне људске намере? Без обзира да ли климатско оружје заиста постоји или не, остаје чињеница да сплет необичних околности никога не може да остави равнодушним.

Зато, погледајмо само нека најновија „чудеса“, која су похарала Србију и њену ближу околину. После поплава каквих на овим просторима, по речима стручњака, није било ни у последњих хиљаду година – најчешће баш на тим истим подручјима се сада дешавају невиђени оркани и торнада. Прво је на подручју Лазаревца, које је недавно страдало од водене стихије, протутњао прави торнадо који је дословно подизао натоварене камионе, носио кровове кућа и чупао бандере.

Затим се слично десило и у Свилајнцу, који је такође пре тога био потпуно поплављен, у коме је торнадо одувао кровове са око 100 кућа, а по сведочењу мештана, било је толико страшно да нису могли описати силину изненадног ветра који је носио дрвеће. У исто време, такође на подручју где су недавно харале поплаве, целом ширином Републике Српске је прошао гигантски облак дугачак три километра, који је поред олујног ветра какав се не памти, изручио град величине тениске лоптице, који је уништивши 15 далековода изазвао нестанак струје у пола Републике и буквално својом разорном снагом убио многе домаће животиње на које је пао. Међутим, ни ту није крај необичним појавама, јер на пример код Куршумлије и даље траје агонија са најездом непознате врсте огромних црних скакаваца, који подједнако уједају људе и животиње, а који се крећу у роју дугачком неколико стотина метара. При том и сами стручњаци говоре да им није познато о каквим се скакавцима ради, нити одакле су дошли, па чак ни то чиме се хране.

Осим тога, почетком јуна су многи медији пренели апокалиптичне сцене из Горњег Милановца, дакле из још једног града који се тек опоравља од стравичних поплава, у коме је река Деспотовица шокирала све мештане са својом изразито црвеном бојом воде, због чега су је одмах прозвали – крвава река. Надаље, на Балкану је листу необичних појава које никада раније нису виђене, продужила појава такозваних азијских стршљенова у Словенији који представљају велику претњу по људске животе, а у Македонији је стубове густог дима почео да избацује и вулкан Дувало код Охрида, што је запрепастило чак и тамошње ватрогасце, с обзиром да су свашта гасили до сада, али никада живе вулкане.

Све то заједно код многих људи буди сумњу да су можда макар неке од тих појава изазване или барем потпомогнуте људском руком, поготово када је реч о невиђеним облацима и струјањима ваздуха који изазивају обилне кише и стварају рушилачка торнада. И мада још нико није доказао постојање климатског оружја, чијим оцем се сматра Никола Тесла, ипак остаје чињеница да су неке његове замисли већ нашле војну примену, с обзиром да је рецимо пре неколико година америчка штампа потврдила почетак израде електромагнетног топа који у суштини ради на принципу Теслиних изума. Наравно, тешко је поверовати у било чију свесну намеру да изазове промену климе, али збуњени грађани које су задесиле све наведене катаклизме – у неверици се и даље питају шта их је снашло.

Ратко Паић,