Истину, како се испоставило, Сикорски говори само уз вотку

27-06-2014 11:05:55 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Alexei Danichev Скандал око р |


Скандал око разговора пољских министара о политици које је објавио лист Спрост, буквално је заковитлао Европу. Ови разговори, као што се зна, тајно су снимани у ресторану под називом Сова и пријатељи.

Пошто су се разговори водили уз чашицу вотке, пољски министри се нису устезали у изразима, и сада цела Европа их пажљиво чита, полазећи од правила: што је министру у офису на уму, то је код њега у ресторану на језику.

Тако су на пример из разговора пољског министра иностраних послова Радослава Сикорског Британци сазнали да њиховог рођеног премијера у пољској власти сматрају простаком, који радо верује својој сопственој, како они кажу, ”глупој пропаганди”.

Ако се речима Сикорског да нешто приличнији карактер него у оригиналу, може се сазнати да је Камерон просто свео на нулу порески пакт ЕУ. Нараво, слична кратка и сочна карактеристика је изазвала бурну реакцију у Британији, где су финансијски односи са ЕУ тема број један.

Било је и много других, ништа мање сочних израза, укључујући посматрање Сикорског о томе да у америчко-пољским односима Пољска иступа у улози, како да то кажемо блаже, млађег сексуалног партнера. Руско МИП је одмах похвалико ову примедбу Сикорског због ”реализма”. А лидер пољске опозиционе странке Закон и правда Јарослав Качињски на Сикорског се због тако скромне самооцене увредио. Он је подсетио Сикорског како је 2009. године, на жалосну за Пољску 70. годишњицу увођења совјетских трупа у Западу Украјину и Белорусију, Обама одустао од пољских услуга за размештање противракета.

- Све то је било учињено уз учешће министра Сикорског. И ратификација неравноправних споразума са Европом, и одлагање са важним споразумима са САД. Да узмемо бар питање о противракетном штиту на нашој територији. Све је завршено тиме што је 17. септембра 2009. године, у свети за нас дан, Обама телефонирао у Варшаву и рекао да никаквог штита неће бити. И то уз ва уверавања која је дао Сикорском раније.

Уместо да развијају своје сасвим здраве ресторанске мисли, чланови пољског кабинета су почели да вичу о некаквој завери келнера-уцењивача, и чак о покушају државног удара. Без обзира на позиве опозиције на оставку, премијер Доналд Туск је изјавио да влада неће дозволити уцењивачима са диктафонима да диктирају кабинету своју вољу. Између осталог, опозициони политичар Адам Хофман је изјавио, цитирамо, да политички леш Сикорског већ плива низ Вислу.

Шлаг са читаве ове приче скидају новинари, који су успели у борби прса у прса са тужиоцима да одбране право листа Впрост на објављивање снимака. Пољаци су у целини сагласни да такви груби људи као Сикорски не треба да представљају њихову земљу у иностранрству. Ево шта говори о Сикорском познати публициста Цезариј Гмиж:

- Трагедија са којом се суочила пољска дипломатија за време Сикорског обара све рекорде. Мада и према претходним министрима иностраних послова имам питања. Али Сикорски једноставно не зна језик дипломатије, он се грубо обраћа са подређенима, не зна проблеме наших амбасада. Многи сарадници нашег МИП-а су ми говорили да је он једноставно штеточина.

На рачун изјаве да је Сикорски штеточина, са господином Гмижом можемо да се сложимо. Само проблем је пре свега не у грубости већ у лажи. Последњих година Сикорски је оборио све рекорде лагања. Јер он је ”гарантовао” споразум између Јануковича и опозиције 21. фебруара, који његови штићеници на кијевском мајдану нису планирали да поштују. Он је пре тога низ месеци називао терористе мајдана мирним демонстрантима. Он је, испоставило се, лагао пре тога и о такозваним узајамно повољним односима Пољске и САД. У ресторану Сова и пријатељи он је једноставно први пут за читаву годину рекао истину. И ево резултата.

Дмитриј Бабич,