Колекција јединствених совјетских пропагандних плаката на аукцији у САД

26-06-2014 03:06:45 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Колекција пропагандних плаката, штампана у Русији и СССР после фебруарске револуције 1917. године, изложена је на аукцији у САД. Најстаријег датума је плакат објављен у пролеће 1917. године, а најновији потиче из 1963. године. У колекцији се налази 103 рада, од којих су многи до нас дошли у само неколико примерака, речено је у аукцијској кући Mercer and Middlesex.

Аутори атрактивних графичких радова великог формата су класици руског плакта: Александар Родченко, Алексеј Радаков, Николај Крилов, Нина Симонович Ефимова, Алексеј Левин, Јосиф Герасимович, Владимир Серов, Виктор Корецки и уметничко удружење Кукриникси. На пропагандним плакатима двадесетих година прошлог века, радио је и песник Владимир Мајаковски, преноси Итар Тасс.

Највреднији плакат потиче из 1924. године, а његови аутори су Алексеј Левин и Владимир Мајаковски. Стихови који се на њему налазе нису ушли у академску поетску збирку Мајаковског. Они су били заборављени, а једини помен забележен је пре више десетина година, када их је један амерички колекционар показао својим совјетским пријатељима. Експерти очекују да почетна цена од десет хиљада долара буде вишеструко повећана.

Специјализована аукција биће одржана 29. јуна у граду Кренбер, држава Њу Џерзи. Пријаве за учешће на аукцији већ су стигле из САД, земаља западне Европе и Русије.