Сергеј Лавров назвао трагедијом рушење украјинског хеликоптера код Славјанска

26-06-2014 01:41:34 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров сматра трагедијом рушење украјинског авиона МИ-24, који су јуче обориле присталице ДНР код Славјанска. Снаге Самоодбране биле су огорчене и штитиле су цивиле, сматра министар.

Став Сергеја Лаврова преноси РИА Новости.

„То је, свакако, трагедија. То треба избегавати“, нагласио је министар спољних послова. Према његовим речима, хеликоптер су оборили у борбама прекаљени људи, који заузимају положаје око градова заједно са цивилима.

По мишљењу министра спољних послова Русије, украјинску војску на брду Карачун је било могуће снабдети и на други начин.

„Ако је било потребно доставити лекове или храну, наравно, требало је користити канале комуникације (са супротстављеном страном), они тамо постоје, објаснио је министар.

Шеф спољнополитичког ресора је такође указао на проширење мисије ОЕБС-а у Украјини.

„Ми тражимо људе. Треба наћи стручњаке, то треба да буду људи који се разумеју у правосудну област и област људских права, идеално би било да то буду сарадници са искуством у раду органа унутрашњих послова“, нагласио је Лавров.

Он је нагласио да у зони конфликта већ раде десетине руских стручњака, који имају одговарајуће искуство и учествовали су у сличним мисијама на Балкану и на другим местима.

Лавров је нагласио да је одобрено да мисија ОЕБС-а у Украјини има 500 људи. „Сада тамо има нешо више од 300 људи и нико не спречава мисију да се прошири“, додао је министар, нагласивши да је у том смислу све у рукама ОЕБС-а.

Читајте више наУкрајина из минута у минут