Владимир Путин се заложио за продужетак примирја у Украјини

26-06-2014 01:31:35 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Сергей Гунеев/ vostok.rs |


Руски председник Владимир Путин у телефонском разговору са председником Украјине Петром Порошенком, немачком канцеларком Ангелом Меркел и француским председником Франсоом Оландом заложио се за продужетак примирја у Украјини.

Телефонски разговор (или конференција, како га називају западни новинари) одржан је увече 25. јуна.

„Одржан је телефонски разговор Владимира Путина са Оландом, Меркел и Порошенком. Током опширне размене мишљења о кризи у Украјини нагласак је стављен на потребу очувања примирја и стварање услова за одговарајућу контролу режима прекида ватре“, саопштено је агенцији Итар Тасс из прес-службе Кремља.

„Путин се заложио за продужетак трајања прекида ватре и успостављање стабилног преговарачког процеса. Изражена је увереност, да ће деескалацији ситуације допринети повлачење одлуке Савета Федерације донете 1. марта 2014. године, према којој је било могуће увести у Украјини руске оружане снаге“, саопштио је Кремљ.

Према саопштењу прес-службе председника Француске Франсое Оланда, лидери европских земаља позвали су Путина и Порошенка да заједнички раде на регулисању ситуације у Украјини.

Прес-служба председника Украјине наглашава да се преговори настављају сутра.

Читајте више наУкрајина из минута у минут