МСП РФ: Деловање ЕУ ставља под сумњу стратешки карактер партнерства са Русијом

25-06-2014 09:50:59 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/Pepijn Schmitz/cc-by-nc-sa 3.0 |


Одлука Европске уније да не продужи рад над новим споразумом Русија-ЕУ, који би требао да замени Споразум о партнерству и сарадњи, изазива жаљење, речено је у МСП РФ. Деловање ЕУ ставља под сумњу стратешки карактер нашег партнерства, сматра Москва.

24. јуна се је напунило двадесет година од потписивања Споразум о партнерству и сарадњи, који је основа партнерства између Руске Федерације, с једне стране, и Европске заједнице са својим чланицама, с друге стране, подсетили су у МСП РФ.

„20. годишњица Споразума о партнерству и сарадњи стиже у време сложених односа између Руске Федерације и Европске уније, чије деловање ставља под сумњу стратешки карактер нашег партнерства. Одлука Европске уније да не продужи рад над новим споразумом Русија-ЕУ, који би требао да замени Споразум о партнерству и сарадњи, изазива жаљење“, истичу у МСП РФ.

„Припрема документа, који има за циљ учвршћивање узајамно корисних веза у интересима грађана и пословних кругова Русије и ЕУ, је суспендована упркос стратешким интересима народа Европе. Полазимо од тога да је Споразум о партнерству и сарадњи основни документ за односе Русије и Европске уније. Принципи партнерства, који су дефинисани Споразумом, су и дан данас светионик за изградњу узајамне сарадње између Руске Федерације и Европске уније, укључујући и решавање кризе у Украјини“, стоји у саопштењу, које је објављено на сајту ресора.