Први серијски транспортни авион Ил-476 за Министарство одбране РФ

23-06-2014 11:20:05 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Први од 39 транспортних авиона Ил-76МД-90А (Ил-476) за Министарство одбране РФ биће предат наручиоцу ове јесени. Ово је саопштио представник фабрике Авиастар у Уљановску, у којој се производе ове машине.

Тешки војно-транспортни авион ИЛ-76МД-90А или, како се још назива – Ил-476, може да превезе до 50 тона терета, лети на растојањима од 6 хиљада километара, а његова брзина износи 850 километара на сат. На домаћем тржишту потребан је надлештвима као што су Министарство одбране, МВС и МУП. Ил-476 представља модернизовану варијанту познатог војно-транспортног авиона Ил-76. Први пут су Ил-76 произведени 80-их година прошлог века. Прошло је већ скоро 30 година. За ово време је техника учинила велики корак напред, истиче одговорни уредник листа Независни војни преглед, Виктор Литовкин:

- Ил-476 има нови комплекс за пилотирање и навигацију, саграђен је с новом базом елемената, с новим електронско-рачунарским програмом. Промењен је систем аутоматског управљања летелицом. У Ил-476 је уграђен нови мотор ПС-90. Авион прима више припадника десантних јединица и терета него што је то раније био случај.

Машина има савремену стаклену кабину, промењена је конструкција крила и шасија. То ће омогућити његову експлоатацију чак и на неприпремљеним аеродромима. Уградња новог мотора је омогућила да се у односу на основну верзију даљина лета повећа за 25%, а носивост за 15% и да се смањи потрошња горива. Министарство одбране показује повећано интересовање за ово транспортно средство, истиче Виктор Литовкин:

- Потребни су војно-транспортни авиони за пребацивање борбене технике и људи. Данас не можемо на сваком делу границе да држимо потпуни војни контингент који је у стању да савлада вишедневну агресију евентуалног противника. Оружане снаге треба да поседују велику мобилност како би из једног краја земље пребациле војску на друго место.

Имајући у виду велике димензије земље војсци је потребно много оваквих транспортних средстава. Ил-476 ће први пут стићи у наоружање већ крајем ове године. У оквиру државног програма наоружања Министарство одбране планира набавку неколико машина за снабдевање Ил-476 горивом.

Авион у потпуности испуњава захтеве Међународне организације цивилне авиације и европске контроле, зато је изузетно погодан за обезбеђење летова на међународним ваздушним линијама. Ил-476 дуго година може да обавља и задатке војно-транспортног авиона. У њега може бити уграђен нови комплекс за одбрану који обезбеђује заштиту од зенитно-ракетних комплекса потенцијалног противника. Стручњаци високо оцењују његов извозни потенцијал, пошто Ил-476 поседује велике могућности за модернизацију и солидну резерву чврстине. Због тога ће након што Русија овим авионима снабде своје Оружане снаге, вероватно почети да се реализују уговори за извоз. Међу потенцијалним наручиоцима су земље као што су Кина, Индија, Алжир, Венецуела и земље Блиског истока. Није искључено да ће авион желети да купе и оне земље НАТО које су раније улазиле у састав Организације Варшавског споразума.