Нови начин раста буџета земаља ЕУ: проституција, трговина дрогом и шверц

23-06-2014 09:03:59 | | Глас Русије/ vostok.rs |

"Економски напредак"


Ван оквира добра и зла. За шта све нису спремни европски чиновници ради раста бруто-домаћег производа. Они предлажу да се код припрема података узима у обзир и сива економија. Све ће се узимати у обзир: и проституција, и дрога, и шверц. Све то није шала, кажу у Еврокомисији.

Сива економија постоји, значи, треба да се она узима у обзир. Чиновници су на неки начин смислили да приходи од проституције, трговине дрогом и шверца помогну у повећању бруто-домаћи производ Пољске и Румуније за 1%, Шпаније и Италије скоро за 2, Велике Британије за 4, док ће у Шведској и Финској раст бити за 5%.

Према мишљењу експерата, то је обична превара. То су само манипулације са цифрама. Иначе, како статистичке службе ЕУ намеравају да броје приходе? Сиву економију нико ни на који начин не узима у обзир. Читав њен промет је ван буџета. То је прво. Друго, како стоје ствари сам моралом? Иначе, економија мора да иде на добро народу. Према логици чиновника, дрога је такође нешто добро. Да ли је и илегална продаја оружја добро?

Међутим, експерти су уверени: тамо, где се код корпорација завршава морал, тамо се раније или касније завршава и бизнис. А да не говоримо о земљама… Ако у ЕУ прихвате такозване нове начине израчунавања бруто-домаћег производа, за шта се већ спремају Италија и Шпанија, тешко да ће настати процват економије. Бесомучна трка у жељи да се постигне 2-3% раста бруто-домаћег производа само ће убрзати пут развоја у ћорсокак, за који се Европа у принципу већ определила. Само чиновници Старог Света не желе да то признају. Обрнуто, они сматрају себе напредним и слободним. Само не размишљају, куда воде тај напредак и та слобода.

Олег Обухов,