Налазите се на страници > Почетна > Блог > ``Велики бра`` је већ овде

``Велики бра`` је већ овде

22-06-2014 08:57:03 | | Глас Русије/ vostok.rs |

Стално праћење на званичном новоу


„Велики брат те посматра“. Овај познати израз из антиутопијског романа енглеског писца Џорџа Орвела о тоталитарном режиму, када држава прати све области живота друштва и човека, у будућности може постати стварност за грађане низа земаља.

На недавној Skype-конференцији, оснивач сајта Wikileaks Џулијан Асанж изнео је претпоставку, да стална контрола над сваким човеком од стране тајних служби у ближој будућности може постати стварност.

Асанж је постао познат разоткривањем злочина војних лица САД у Ираку и Авганистану, као и незаконите активности западних тајних служби. Данас он наставља своју новинарску истрагу уз помоћ интернета.

Током Skype-конференције, Асанж је изнео мишљење, да је у многим западним земљама већ сада спреман пројекат стављања под сталну контролу свих лица од самог рођења. Према његовим сазнањима, у основи контроле биће ДНК човека. Касније, ДНК појединца биће повезан са личном легитимацијом, пореским документима и другим финансијским документима. Односно држава ће пратити сва кретања појединца, као и коришћења новчаних средстава са његове стране. Асанж је изнео, да таква ситуација сада више није нека новина, на пример за Шведску. Сличан систем тамо функционише преко десетак година.

Да ли је реална таква могућност у најближој будућности и у којим земљама, - за „Глас Русије“, своје мишљење је изнео главни уредник часописа „Национална одбрана“ Игор Коротченко.

- Прелазак на систем прикупљања свих података о човеку је апсолутно неизбежна ствар за све индустријске развијене земље. То омогућава идентификацију појединца не само према његовим спољним подацима, него и на основу ДНК. Највероватније ће то пре свега да обухвати европске и северноамеричке земље. Од рођења сваки човек ће се налазити у специјалној бази података.

Међутим постоји мишљење, да уколико и стигне до Русије, ова новина ће имати ограничени карактер. Претрпео је потпуни пораз сличан пројекат, који је започет 2010. године. Ради се о „Универзалној електронској карти“. Била је намера, да сваки грађанин, на искључиво добровољним основама, може да промени низ докумената, међу којима личну легитимацију, полису здравственог осигурања, банковску картицу, пензијску картицу, карту за превоз на основу једне пластичне картице, која ће да садржи све податке у целини. Али овај пројекат није привукао посебну пажњу, тако да се нашао на рубу затварања.

Руски политички и јавни радник Николај Стариков сматра, да је у Русији немогућ систем потпуне контроле државе над појединцем.

- Не видим никакву предност ситуације, када се сви подаци о човеку фиксирају и преносе на чипове, ДНК евидентирано. Уколико Запад жели да иде овим путем, то не значи да и ми треба да копирамо ово искуство. Таква ситуација је могућа, када људи немају поверења у државу, а држава нема поверења у грађане.

Међутим, потпуно је реално, да се у блиској будућности овај систем уведе у Европи и Северној Америци. Живот сваког грађанина биће као на длану. Са једне стране,- биће олакшан рад полиције и тајних служби. И сигурно је, да ће одређен број криминалних дела уз помоћ новог система бити спречен. Са друге стране, нема гаранције да неће бити злоупотреба приликом увођења овог система. Уколико се прогноза Асанжа оствари, онда ће становници Европе и Северне Америке живети у условима сталног праћења, и то на званичном новоу.

Борис Павлишчев,