Рестаурација "руског некропоља" у Београду

21-06-2014 02:50:58 | | Глас Русије/ vostok.rs |

У Србији више од 5.000 посмртних остатака совјетских војника


Рестаурација руског дела београдског Новог гробља биће завршена до обележавања стогодишњице Првог светског рата, саопштава "Руски мир".

На Новом гробљу је сахрањен највећи број руских сународника у иностранству. Међу три хиљаде руских емиграната налазе се и хероји Првог светског рата. Између осталих, овде леже остаци начелника штаба Ставки, фактички руководиоца војних операција током Првог светског рата Михаила Алексејева, генерал-потпуковника Василија Артјомова и многих других - укупно 1360 генерала, официра и војника. Пошто 40% гробова нема наследника, они изгледају јако запуштено. Као и многи други, гробови просто вапе за одржавањем.

Захваљујући руској амбасади у Србији и месној Руској православној цркви у последњих неколико година се почело са радовима на обнови руског меморијалног споменика у Београду - овде је подигнут звоник, обновљено 200 од око хиљаду руских гробова и припремљена пројектна документација за преостале рестаурације. У Србији постоји 17 руских (совјетских) војних гробаља где се налазе посмртни остаци више од 5.000 совјетских војника, низ гробова из периода Првог светског рата, у којима је сахрањено око хиљаду војника руске војске, као и око 50 различитих спомен-плоча.

Подсетимо, у априлу 2014. године, руски председник Владимир Путин потписао је федерални закон о ратификацији споразума са Србијом о војним гробљима. Споразум има за циљ стварање међународног правног оквира за обезбеђење одговарајуће бриге за руским војним гробницама у Србији и србским гробницама на територији Русије. Он такође прописује и поступак доделе земљишта за руске и српске гробове, извођење ексхумација и поновно сахрањивање посмртних остатака, заштиту и очување остатака.