Ангара се спрема за старт

20-06-2014 01:35:06 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Одбројавају се дани до старта ракете-носача Ангара са космодрома Плесецк. Прво пробно лансирање је заказано за 25. јун 2014. године.

То је нова генерација ракета-носача модуларног типа са кисеонико-керозивним мотором. Пуштање у рад ракетног система Ангара омогућиће Русији да лансира са своје територије све врсте космичких летелица и обезбедиће јој независни доступ космосу. Нова ракета има предности у односу на постојеће обрасце ракетне технологије, наглашава главни уредник журнала "Вести из космонаутике" Игор Маринин:

- Предност комплекса Ангара је у томе што он користи чисто гориво - керозин и течни кисеоник. По носивости, он ће заменити Протон, који користи отровно гориво хептил. Поред тога, Ангала је модуларна. Модули су идентични и могу се користити у различитим комбинацијама, мењајући, на такав начин, носивост ракете-носача.

Модули омогућавају да се изводи експериментална обрада само на једном од њих, што у великој мери смањује трошкове њене израде. Може се израђивати цели низ носача у опсегу од 3 до неколико десетина тона терета, који се допрема у орбиту. Међутим, Протон има велики налет и поузданост, упркос низу несрећа. Али Ангара још није летела. Ова ракета је израђена крајем 20. - почетком 21. века и, наравно, технологија њене монтаже значајно се разликује од оних машина које су се раније израђивале. То је повезано са коришћеним материјалима, новим техничким и научним решењима. Овде је потпуно другачији систем контроле, направљен на бази дигиталног рачунара. Протон је грађен, углавном, 60-тих година прошлог века. А затим, већ у модификованој верзији многе материјале су превели са метала на угљена влакна и прешли на дигитални систем контроле. Тако да је Протон-М - прилично модерна и модификована ракета. Наравно, Ангара - је следећи корак у плану примене технологија.



У Плесецку је скоро завршена изградња комплекса за лансирање. Мора се имати на уму да је Плесецк - северни космодром, који се налази на другој у односу на Бајконур географској ширини. Како је навео Игор Маринин, Ангара при лансирању са космодрома Плесецк унеколико губи на носивости:

- Идеја је у томе да се замени ракета на еколошки чисту, да се напусте све компоненте страних компанија и да се сва лансирања преведу на руску територију. Ово се делимично решава изградњом комплекса за Ангару на космодрому Плесецк. Она ће у потпуности заменити Протон када комплекс буде изграђен на космодрому Восточниј.

Пре свега коришћење Ангаре омогућиће извођење у орбиту војних сателита са територије Русије, а не из Казахстана. Дакле, Министарство одбране је подржало изградњу најновијег комплекса за лансирање на својем полигону, наглашава стручњак. Истовремено, након потпуне замене Протона са Ангаром, моћи ће се изводити и грађански и комерцијални летови са Восточног. На такав начин, Ангару ће користити и Министарство одбране и Роскосмос.

Олег Нехај,