Руска рубља променила свој изглед

20-06-2014 01:29:56 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Пресс-служба Банка России/ |


Руска рубља је променила дизајн. Ове недеље, Централна банка Русије пустила је у промет сто милиона новчића од једне рубље. На њима се по први пут, уместо броја "један", налази графички симбол руске валуте. Руска рубља попунила је списак валута, препознатљивих у свету по оригиналном графичком симболу.

Централна банка Русије га је крајем прошле године усвојила. У почетку је био конкурс: дизајнерима је предложено да смисле знак који би требало да буде јасан и Русу и странцу, који се лако пише руком, разликује од постојећих знакова и памти се на први поглед. На крају, стручњаци су изабрали пет опција, које су представљене јавности. Месец дана је трајало интернет-гласање. Већина Руса је изабрала графичку ознаку рубље - велико слово Р руске азбуке, допуњено на дну хоризонталном линијом.

Данас се све више међународних трансакција реализује у рубљама. Зато ће графички знак рубље брзо постати препознатљив и популаран финансијски бренд Русије, верују стручњаци.

Нови знак рубље је почео да се користи као службени већ у децембру 2013. године. На пример, у извештајима о котирању валута. А сада се може наћи и на новчићима. 100 милиона нових кованица од једне рубље, изливених од челика са никловим покривачем, разликују се од обичних по томе што је на њиховој полеђини рељефно нанесен нови графички симбол. Нове кованице су већ ушле у слободан промет на територији Руске Федерације.

И за колекционаре има пријатно изненађење. Монете од 3 рубље, напуњене сребром тежине 31.1 грам, такође су пуштене у промет у новом дизајну, само у ограниченој количини.

Временом, Централна банка намерава да постави графички знак рубље и на папирним новчаницама - као симбол националне валуте и као додатни степен заштите новчаница.

Поред тога, симбол руске рубље треба да буде регистрован и у Међународном комитету за стандардизацију у Женеви. То ће омогућити да се нађе и на рачунарским тастатурама, мобилним телефоним и другим техничким средствима.

Татхана Табунова,