Песма ”Компетентнијег од Псаки створења нема” постаје хит Рунета

20-06-2014 12:52:30 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Група "Мурзилки International" посветила је песму званичном представнику Беле куће Џен Псаки. У тексту композиције која постаје све популарнија на YouTube, музичари набрајају лична својства Псаки којима је она већ успела да заблиста пред међународном јавношћу.

”То зна сваки, ту нема проблема. Компетентнијег од Псаки створења нема. Симпатичније од Псаки и паметније од Псаки, компетентније од Псаки нема” - певају чланови групе Мурзилки International".



Џен Псаки стекла је славу захваљујући својим изјавама у оквиру конференције за штампу Стејтдепартмента САД, а њеним именом су чак назвали скалу ”рејтинга глупости и некомпетентности”. Тако, представник стејтдепартмента дала је изјаву о испорукама руског гаса који се транспортује гасоводом из Западне Европе преко Украјине у Русију, коментаришући фотографије доњецког устаника, Псаки је тврдила: На снимцима видимо да ови људи, судећи по спољним знацима, очигледно имају везе са Русијом. На ове и неке друге изјаве одмах су скренули пажњу медији.

Прва епизода која јој је донела светску славу био је невешт коментар Псаки после разговора заменика државног секретара Викторије Нуланд са амбасадором у Украјини Џефријем Пајетом о формирању владе у земљи који је доспео на Интернет. Тада је Нуладн упутила псовке на рачун ЕУ.

Велики део коментара предствника спољне политике САД који заслужују пажњу, личе на анегдоте.

http://ria.ru/world/20140615/1012119614.html?utm_source=1634508&utm_medium=banner&utm_content=3403528&utm_campaign=466842

Најбољи цитати Џен Псаки

О прошлости Викторије Нуланд

Сви ви добро знате Викторију и вероватно сте у току да када је имала 23 године, она је 8 месеци живела на палуби руског брода и могуће да је тамо научила одређену лексику.

Псаки, одговарајући на прецизирано питање, претпоставила је да је на палуби тог рибарског брода Нуланд могла да научи руске псовке. Новинари су истакли да је заменик државног секретра псовала на енглеском, не користећи руске изразе.

Добро, ја сам се шалила — рекла је Псаки, и сама се насмејала својој ”шали”. Али представници медија из неког разлога нису делили њену радост.

О обалама Белорусије

Ако Белорусија упадне у Украјину, 6. флота САД ће бити хитно пребачена уз обале Белорусије.

Нема везе што Белорусија нема излаз на море.

О испорукама гаса из Европе у Русију

Ми желимо да Украјина има доступ довољном обиму гаса, ако буде потребно. Као што ви сви знате, природни гас се транпортује гасоводом из Западне Европе преко Украјине у Русију.

Истина, Џен Псаки је брзо поправила своју грешку. Али лапсус званичног представника Стејтдепартмента је брзо облетео интернет.

О изборним вртешкама

Ми не признајемо резултате референдума који је одржан у Доњецку у Луганску. Било је саопштења о изборним вртешкама, унапред попуњеним листићима, о гласању деце и гласању у одсуству.

На питање дописника Associated Press Метјуа Лија о томе шта је то изборна вртешка, Псаки је признала да просто чита текст и не зна шта то значи. Али обећала је да ће утврдити код својих колега. Новинар је прецизирао да није реч о деци која се врте на вртешци, она је одговорила: Мислим да не, они тамо имају своје технологије.

О украјинском дугу за гас

На питање о захтевима Русије да се плати гас који се испоручује у Украјину и да је плаћање испоручене робе основа нормалних робноновчаних односа, Џен је изразила своју тачку гледишта.

Ја схватам шта они кажу. Али ако се узме у обзир споразум који је склопљен између земаља раније, оно што се дешава сада, очигледно ти није више просто бизнис-спор.

Она је обећала да ће додатно разабрати проблем када се врати о офис.

О посетама представника САД Украјини

Индикативна је била реакција званичног представника Стејтдепартмента на питање после посете високих представника САД Кијеву:

Мислим да ви то просто понављате речи министра иностраних послова Лаврова. А на молбу да ипак одговори, Псаки је предложила да се пређе на следеће питање.

О фотографијама Бабаја

Још један бисер био је везан за разматрање доказа Стејтдепартмента поводом присуства руских војника на истоку Украјине. Као доказ Псаки је навела фотографије, где је био снимљен устаник из Славјанска по надимку Бабај:

Ове фотографије су обишле све светске медије. Оне су биле на Твитеру, и оне се налазе у отвореном доступу. На снимцима ми видимо да ти људи, судећи по спољним знацима, очигледно имају везе са Русијом.

Новинари су остали у недоумици и покушали да развију тему, питавши Псаки да ли сада сва обавештајна делатност САД зависи од фотографија на интернету. Али њен одговор није разјаснио ситуацију:

Ови снимци су из отворених извора. Закључак изведите сами.