Ко ће угрејати руке на глобалном загревању?

20-06-2014 12:43:12 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/andrea zeppilli /cc-by-nc-sa 3 |


Шта у ствари представља глобално загревање? Коме одговара да хипотетичка опасност ”живи и цвета”? Можда оном ко је смислио еколошко-економску борбу?

У прошлости свет се борио са опасношћу од озонских рупа која се у буквалном смислу речи над њим надвила. Рупе у озонском слоју су пророковали изнад Антарктика, кривили за њихову појаву фрижидере у читавом свету. Тачније фреон. Страшну опасност у духу америчких суперхероја победио је амерички гигант — хемијска компанија Дјупон. Она је пронашла ”добар” фреон-141 и заштитила планету од неминовног краја. Истина, за нови гас требало је платити четири пута више. Зато рупе у озонском слоју, као чаробном палицом, запушене су саме од себе, на њих се одмах заборавило.

Сада Земља стоји на прагу нове катаклизме: топљење леда због глобаног загревања и ефекта стаклене баште. Овај непријатељ човечанства је чудан — он постоји, а рекло би се да га и нема. 2009. године британски истраживачи овог феномена признали су да су намештали чињенице ради прилива финансијских средстава за истраживање дате тематике. Руски научници на Антарктику су дошли до закључка да никаквог глобалног загревања нема, постоје само промене климе које се дешавају циклично током читаве историје планете. И то није страшно. Уопште. Зато што чак ако се сви ледници претворе у воду, ниво светског мора повећаће се само за милиметар — такве задатке ученици решавају на часовима физике у осмом разреду.

Поставља се питање зашто тада да и велики и мали плаше причама о глобалном загревању и каснијем светском потопу? Изгледа да се то чини како би западни климатолози добијали новац за истраживања, како би комапније трошиле паре, чистећи бензин према новим еколошким стандардима, и коначно, како би сузбијали конкуренцију у области индустије. Није узалуд што због Кјотског протокола потписаног 1997. године многе земље не могу себи да дозволе да увећавају производњу због застарелих технологија. За обнову технологија такође немају новц, што значи, не могу да конкуришу САД и Европи.

Остаје само да чекају новог спасиоца од глобалног непостојећег зла. Занимљиво је боје које заставе ће имати његов херојски огртач?

Марија Меркулова,