Палестински лидер стиже у Москву

20-06-2014 12:01:38 | | Глас Русије, фото: AP/Majdi Mohammed/ vostok.rs |


Палестински председник Махмуд Абас допутоваће у Москву 24. јуна на разговоре са руским председником Владимиром Путином. Руски председник га је позвао у радну посету Москви још у јануару.

Ово је прва посета палестинског председника од формирања, почетком јуна, палестинске владе националног консензуса коју чине Фатах и ​​Хамас. У принципу, Абас се спремао у Москву како би потврдио да ће Палестинци, сада, преговарати о миру с Израелом "једним гласом". Дневни ред ће, изгледа, претрпети корекције.

Ситуација код Абаса кући је најгора могућа. Недељу дана пре путовања, на Западној обали реке Јордан отета су три израелска тинејџера из верске школе. Абас је позвао да се пусте Израелци. Он је, чак, изјавио да палестинске власти пружају помоћ израелским службама безбедности у проналажењу ученика. За сада без резултата.

Израел је искористо киднаповање као изговор да покрене операцију великих размера против Хамаса. До данас, операција "Вратити браћу" добила је облик правог "чишћења" палестинских подручја, њихово гранатирање и елиминација база Хамаса. Размера војних акција је потпуно несразмерна са отмицама.

Оставља се утисак да је Израел унапред припремио операцију, примећује амбасадор Палестинске аутономије у Русији, др Фајед Мустафа.

- Ми не верујемо да су израелски поступци реакција на оно што се догодило. Све указује на то да је Израел дуго планирао своју операцију и сада је само реализује.

19. јуна ухапшено је око 300 Палестинаца, укључујући припаднике националног палестинског парламента. Међу приведенима је више од 50 бивших затвореника, пуштених 2011. године, у замену за ослобађање израелског војника Гилад Шалита. Радикалне групе у Израелу сада захтевају потпуни прекид веза са палестинским властима. У Палестини све мирише на нову интифаду.

Иако до интифаде може и да не дође, ситуација је је веома напета, сматра доцент Катедре за оријенталну филологију, МГИМО Николај Сурков:

- Хамас стално покушава да држи Израел у неизвесности. Паралелно са киднаповањем, обновљени су ракетни напади на израелска насеља. Хамас - присталица војног притиска на Израел како би Тел-Авив осећао опасност, ради чега би кренуо на уступке. Фатах верује више у компромис и мировне преговоре. Ако говоримо о стварном ослобођењу ове тројице, овде би помогао или тајни преговори са отмичарима, преко посредника, као што су Египат или притисак на Хамас од стране његових спонзора нпр. Катара.

Махмуд Абас ће сада у Москви морати да пронађе начин за излазак из нове рунде кризе у палестинско-израелским односима. Питање је, да ли ће Русија моћи да помогне тамо где не могу ништа да ураде ни САД ни ЕУ? Амерички државни секретар Џон Кери, на пример, за време мандата Барака Обаме провео је скоро 40 састанака са Махмудом Абасом и два пута више са израелским премијером Бењамином Нетењахуом. Али мир није ни за корак ближи.

Тешко да ћемо се приближити палестинско-израелском споразуму све док се не вратимо на "мапу пута за Блиски исток", коју је усвојио 2002. године "блискоисточни квартет"(Русија, САД, ЕУ и УН), сматра руководилац руског Друштва пријатељства и бизнис сарадње са Палестином Вјачеслав Матузов. Планом се предлаже да се реши проблем у два правца: стварање суверене палестинске државе поред Израела, који у периоду реализације плана мора бити званично признат од стране арапских земаља. Све што смо до сада видели, укључујући блискоисточне иницијативе Барака Обаме, то је био само привид решавања, сматра он:

- Да су Американци били озбиљно усмерени на постизање одређеног резултата у решавању, тада би кренули од главне тачке. То је "мапа пута" квартета. У њој су биле договорене све позиције, документи потписани. А ако је кретање напред заустављено, онда управо одатле и треба наставити. Кретати поново од нуле, без програма, без визије - бесмислено је.

И пре формирања "владе консензуса" у аутономији, израелски премијер Бењамин Нетењаху говорио је да неће сести за преговарачки сто са кабинетом у који се налазе "терористи Хамаса" и да ће сада за све акције Хамаса одговарати Махмуд Абас лично. То се и дешава.

Хамас није умешан у отмицу ученика. Одговорност за акцију је већ преузела на себе "Бригада мученика Ал-Акса". Али ово Израел мало додирује. Као што је рекао израелски амбасадор у Москви Дорит Голендер, у крајњој линији, одговорност сада лежи на палестинском лидеру Махмуду Абасу. Израел очекује од Абаса конкретне кораке за ослобађање заробљених тинејџера, чак до увођења снага Палестинске управе у појас Газе.

Уочи посете, на територији Палестине поново се појавила уџбеничка аномалија: чим се Палестинци приближе јединству, тада креће оштрији антагонизам са Израелом - с једне стране, и опозиција ултра-радикалних палестинских група - са друге.

Андреј Федјашин,