Врхунска јапанска кухиња у Москви

19-06-2014 05:22:06 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/Lionel Allorge/cc-by-sa |


Московљани се већ одавно са симпатијом односе према јапанској кухињи. Многи су се већ навикли на суши и рол, који се Русији третирају као визит карта јапанских кулинарских традиција. А ових дана становницима главног града пружила се изузетна прилика да се упознају са префињенијим и необичним јелима.

У Москви је одржана мастер-класа врхунске јапанске кухиње. Ова заиста укусна презентација била је организована уз подршку Одељења јапанске културе „ Japan Foundation “ Амбасаде Јапана у Русији и Кулинарског студија „ p . ro STRANSTVO “. Управо тамо је одржана мастер-класа за присутне Московљане.

Мастер-класа је прави спектакл кулинарске уметности, где је у улози главног мађионичара био главни кувар из резиденције амбасадора Јапана у Русији Хигути Јосуке. Врхунски кулинарски мајстор је филигрански прецизним, одмереним покретима сецкао и пунио производе, изузетно вешто поховао, бајао приликом припреме на шпорету, и све је тако брзо и пажљиво урадио, да су бројни посетиоци мастер-класе једноставно били опчињени овом радњом.

Свима је било интересантно да се упознају са тајнама „маестро“, зато су гости мастер-класе стајали тик уз радне плоче за којима је радио Хигути-сан, и бомбардовали га својим питањима. Московљане је интересовало све: да ли се може приликом за припрему соса да се саке замени са белим вином? У којим продавницама се купују намирнице за кухињу резиденције јапанског амбасадора у Москви? Које су традиционалне врсте јела префектуре Канагава, где је рођен Хигути-сан? И бројна друга питања.

Посетиоци мастер-класе нису били само посматрачи приказане виртуозне технике куварског мајсторства. Они су имали прилике и да се увере, да припремљени производи-јела нису само наизглед укусни, него су заиста предивног укуса: дошло доба да се дегустира.

Гости су имали прилику да пробају порцију сваког од припремљених јела, и били су одушевљењи. Иако комбинације укуса нису сасвим уобичајени за Русе, али свако припремљено јело изазивало је осећај да се ово задовољство мора што више продужи.

Хигути-сан је рекао за „Глас Русије“ да живи у Русији већ две године и пријатно је изненађен пријатељским односом Руса. Посебно је издвојио, да је Москва за њега сјајан и срдачан град.

Хигуси-сан се искрено нада, да ће захваљујући овим малим, али веома топлим и искреним окупљањима, поштоваоца Јапана у Русији бити још више.

Марија Козиркова,