Пекинг упућује изазов Јапану у УНЕСКО

19-06-2014 03:16:32 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Кина подноси захтев за уписивање у регистар Списка светске баштине УНЕСКО два архива из времена Другог светског рата. То су документа о „женама за разоноду“ јапанских војника и документа о Нанкинској сечи. Тренутно регистар „Сећање света“ садржи 299 историјских споменика са свих пет континената.

По проценама кинеских стручњака Јапанци су у току Другог светског рата усмртили до 300 хиљада Кинеза у Нанкину, тадашњој престоници Кине. Токио наводи мањи број жртава Нанкинске сече и одбија да је недвосмислено окарактерише као ратни злочин. Не признаје као ратни злочин ни на хиљаде „жена за разоноду“ из Кине, Кореје, Вијетнама и других азијских земаља које су биле принуђене да у борделима пружају услуге јапанским војницима.

Својим документованим сведочењима Кина намерава да д светски значај и да уз помоћ УНЕСКО овековечи ове трагичне странице из историје Другог светског рата. Међутим, стручњак Института за Далеки исток РАН Валериј Кистанов иза ових активности Пекинга види још један политички аспект:

То је одговор Кине на покушај Јапана да уврсти писма камиказе у регистар „Сећања света“ УНЕСКО. Али, Јапан је то учинио на нивоу власти града у којем се налази музеј камиказа и где се чувају ова писма. Кина је то подигла на виши ниво. Она изражава неслагање, негирање и прекоревање курса премијер-министра Синдзоа Абеа. По тврдњама кинеске стране Јапан у својој спољној политици све више скреће ка национализму и поновном разматрању оцена Другог светског рата. То што је Јапан на светлост дана изнео писма камиказе и што покушава да их прикаже целом свету као изесну културну вредност такође изазива велико разочарење и јаросно негодовање Кине. Зато што су Кинези више од других настрадали од зверстава јапанске царске војске, укључујући и Нанкинску сечу.

Нови покушај Пекинга да прида ратним злочинима Јапана широко звучање у међународној заједници имаће позитиван одјек у другим азијским земљама, сматра Валериј Кистанов:

- Ово ће, наравно, наићи на разумевање и у Јужној и у Северној Кореји. У Јужној Кореји, узгред речено, постоји забринутост и ревносно се прати поновно разматрање оцена Другог светског рата од стране Синдзоа Абеа. Сад су Кина и Јужна Кореја у суштини у тандему кад су у питању анијапанске активности. У Кини се отварају споменици посвећени борби Кореанаца против колонијалног јарма Јапана. Иницијатива Кине у УНЕСКО наићи ће на разумевање у региону. Јер, многе земље Југоисточне и Источне Азије су веома настрадале од јапанске агресије. Под изговором стварања Велике источноазијске сфере заједничког напретка и прогонства белих колонизатора из ње многе земље су покушавале да створе своју колонијалну империју.

Иницијатива Кине у УНЕСКО одражава заоштравање политичког сукоба између Пекинга и Токија. Овај процес ће се појачавати сматра Валериј Кистанов:

- Очекујем да ће се информативни и пропагандни рат између Кине и Јапана, између осталог, и у погледу оцењивања Другог светског рата од стране ових двеју земаља, наставити и да ће расти. Све до идуће године кад ће бити обележена 70-годишњица победе у Другом светском рату. Ова победа ће се славити и у Русији, и у Кини, њихове активности ће бити координиране.

Захтев за уписивање у регистар „Сећање света“ архива УНЕСКО сведочанстава о „женама за разоноду“ јапанских војника у Нанкинској сечи представља нови велики политички пројекат Кине. По свом патриотском звучању он се може упоредити с недавним одлукама о увођењу два спомен-датума. То су Дан Победе над Јапаном и Дан сећања на жртве Нанкинске сече. Први ће се први пут славити ове године 3. септембра, а други се такође први пут обележава меморијалним манифестацијама 13. децембра. Осим тога, у Кини се припрема подизање општенационалног симбола – споменика у част Победе у Рату отпора против јапанских освајача.

Владимир Фјодоров,