Закон против пушења у Русији донео прве плодове

19-06-2014 04:26:21 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Pavel Lisitsyn/ vostok.rs |


Потрошња дувана у Русији прошле године смањила се за 16%. Министарство здравља РФ је уверено да је то резултат деловања закона против пушења чија прва фаза је ступила на снагу прошлог лета. Поред тога експерти указују на улогу значајног повећања акциза на цигарете у Русији.

Закон против пушења који је ступио на снагу у Русији у јуну 2013. године, донео је прве позитивне резултате. Према подацима Министарства здравља РФ, за годину дана потрошња дувана у земљи је смањена за 16%. Без обзира на то, закон до данас има много противника. При томе ако неки сматрају закон превише благим и захтевају да се забрани појављивање са цигаретом на улицама, други, напротив, називају уведене мере превише строгим и жале се да оне крше права пушача. У ствари закон против пушења у Русији је врло избалансиран документ који уважава интересе свих група становништва, уверен је председник Комитета за здравство Државне думе РФ, академик РАМН Николај Герасименко.

- Наш закон у потпуности одговара оквирној конвенцији СЗО за борбу против дувана. Он није против пушача. Он је против тога да људи удишу дим цигарета, цигара и слично. Ми идемо путем постепеног увођења таквих норми. Од 2013. године увели смо нова правила, а специјално смо дали годину да сви могу да их спознају, навикну се и припреме. Дали смо могућност предузимачима да уколико желе да тргују цигаретема, опреме киоске и мале продавнице. Ресторанима је дата година да се припреме морално за увођење таквог закона и да се уколико желе преоријентишу на другу категорију посетилаца. Како по духу, тако и по реализацији дати закон одговара свим цивилизованим нормама.

Забрана пушења на јавни местима, одсуство рекламе дуванских производ, ојачано информисање становништва о погубном утицају дувана на здравље преко медија — све то је довело до тога да руски грађани мање пуше. Помаже ослобађању од лоше навике и финансијски фактор. Пушење је постало заиста скупо задовољство. Казне за пушаче на јавним местима и на територијама где је пушење категорични забрањено — дечијим игралиштима, железничким станицама, у возовима, ресторанима — превисоке су.

Саме цигарете постају скупље. Само 2014. године акцизе за цигарете у Русији су подигнуте за 50%. Даље ће бити још више. Према препоруци СЗО, за ефикасну борбу против пушења акцизе треба подићи бар два пута. Ову меру потврђују истраживања у разним земљама. Између осталог подаци из Кине и Јужне Америке сведоче о томе да пораст цена цигарет од 10% отприлике исто толико смањује потражњу.

Произвођачи дуванске продукције у Русији су већ били приморани да реагују на пад потражње: за 2013. годину било је произведено 5,5% цигарета мање него 2012.

Што се тиче позитивне динамике медицинских показатеља, за сада је рано о њима говорити. Активна фаза борбе против пушења у Русији траје свега годину дана — то је мало да би се у земљи смањио број обољења везаних за ту погубну навику. Али ако тенденција остане, може се са сигурношћу говорити да ће већ наредна генерација руских грађана бити много здравија.

Татјана Табунова,