Фјодор Коњухов: Да веслам увек ми помажу анђели

19-06-2014 02:03:06 | | Глас Русије, фото: konyukhov.ru/ vostok.rs |


Чувени руски пустолов Фјодор Коњухов вратио се у Москву. Прешавши сам Тихи океан чамцима на весла под називом Тургојак он је поставио два рекорда одједном. Нико пре њега није сам прешао веслајући без заустављања Тихи океан од континента до континента.

Нико у свету није показао такву брзину у чамцу: од обала Чилеа до Аустралије пустолов је стигао за 160 дана, уместо планираних 200.

Смршао је, одвикао од људи за пет месеци усамљене пловидбе, али не делује уморно. Напротив, бодар је, енергичан, радо износи утиске о свом походу. А он има шта да исприча — иза њега је 9000 наутичких миља, олује, урагнски ветар, исцрпљујућа врућина, корални спрудови и атоли који леже на путу, сусрети са ајкулама. Морао је да весла по 15-18 сати, да спава у налетима: не више од 2-3 сата дневно. Чак му је било жао да троши време на пецање — плашио се да не заостане. Мада је и имао искуство усамљене пловидбе преко Атлантика, Тихи океан је савладао теже, признао је Фјодор Коњухов:

- Атлански океан је 3000 миља, а Тихи 9000. Он је три пута већи. Преко Атлантика сам пловио 46 дана, а преко Тихог 160. У Атланском океану све време сам пловио по струји. А овог пута на старту и на финишу сам морао да пловим против струје. То је врло тешко. У Тихом океану је мноштво острва, када сам пролазио Полинезију ту су били спрудови, корали, то је такође тешкоћа.

Како каже путник, сваког дана је морао да изведе 24 хиљаде замаха веслима. За јело трошио је два минута, за свакодневну молитву пет. Богу се обраћао стално и уверен је да је само уз Божју помоћ успео да покори океан. Између осталог успех у пловидби зависи од многих фактора, подвлачи Коњухов:

- У првом реду, наравно, вера у Бога. Али како се каже, у Бога се надај, а сам се потруди. Треба да постоји мајсторство, треба да будеш спреман духовно, физички и материјално. Мени су направили добар чамац, храна је била добра, вода, добра електроника. А ако је било муња, олуја, оне су ме заобилазиле. То није од мене зависило. А у веслању увек ми помажу анђели.

Могуће је да и Бог и анђели дају невероватну енергију и снагу 62-годишњем путнику. У сваком случају, он сам у то верује. За дуге године путовања он је извршио 6 похода око света, 17 пута прелазио Атлантик, једном веслајући. Коњухов је први Рус који је покорио свих Седам врхова и боравио на Јужном и Северном полу. Сада има иза себе најдужу усамљену пловидбу на веслима. Једна ступивши на земљу, Коњухов већ сања о новим путовањима. У наредним плановима чувеног пустолова је да облети у балону Земљину куглу без заустављања и да се спусти у Маријански ров заједно са познатим руским поларним истраживачем Артуром Чилингаровом.

Јелена Ковачић,