Италија се сматра корумпиранијом земљом него Руанда, Либија и Куба

10-06-2014 01:06:46 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Гласни судски скандали у Италији се не могу пребројати. Од најгласнијих у последње време је случај Мозе. У притвору су многобројни политичари у Венецији, међу којима је и сам граноначелник. Државни новац који је уплаћен Венецији за пројекат заштите града од поплава, отицао је у правом смислу те речи у џепове приватних лица. Колико феномен корупције штети имиџу Италије у иностранству?

Уочи конференције на врху велике двадесеторице и ОЕСР, посвећене проблему корупције, која ће бити одржана 11. јуна у Риму, своје мишљење изразио је Алберто Ванучи, професор политичких наука универзитета у Пизи, експерт за питања корупције и аутор књиге Атлас корупције:

У међународним рејтинзима који мере ниво корупције у разним европским земљама, Итлиај заузима треће место одоздо. Италија се сматра корумпиранијом земљом него Руанда, Либија и Куба. Наш имиџ је веома пострадао због судских скандала. Најстрашнији је осећај неизбежности корупције од стране друштва.

Сећам се случаја када је тадашњи премијер Марио Монти замолио султана Катара да инвестира у нашу земљу. Султан је тада одговорио: Не, у Италији не, овде је превише корупције. Сваке године губимо милијарде евра могућих стрних инвестиција због високог нивоа корупције.

Корупција је глобална појава која је дотакла и Италију, и Русију. Како спречити то зло и борити се против њега?

Спречити и борити се захтева различите инструменте. Спречавању корупције могу да помогну промене на политичком и управљачком нивоу. У Италији аномално висок ниво корупције одражава ту околност да државна управа често није ефикасна, дејства и процедуре се понављају много пута, а рокови чекања су крајње дуги. Сваки пут кад је грађанину потребно нешто од државе, он доспева у замршене џунгле норми и правила. Зато се чини једноствнијим и дати чиновнику мито испод тезге. А такав однос грађана подстиче корупцију.

Колико је важан социјални фактор у проблему корупције? Да ли се у Италији корумпиран човек сматра криминалцем?

Социјални фактор је по мени прави корен проблема. Хтео бих да подсетим да на последњим изборима за Европски парламент други по количини сакупљених гласова у Италији био је осуђиван за корупционе прекршаје, а у целини осуђивани кандидати су добили више од милион гласова наших грађана на овим изборима. Тако да корени корупције не само да су у политици и управљању, већ и дубоко у социјалној структури друштва.

То не значи да се дати феномен не може искоренити. Систем друштвених вредности, као и сви културни модели, захтева време и далековиде инвестиције. Под тим подразумевам културолошке инвестиције, на пример, у образовање и васпитање, што ће на крају помоћи да се достигну осетни резултати у борби против тог зла.

Татјана Санти,


КАТЕГОРИЈЕ