Власт у Кијеву и ”афекат неадекваности”

19-06-2014 10:19:35 | | Глас Русије, фото: REUTERS/Tobias Schwarz/ vostok.rs |


Москва је са потпуном недоумицом примила изјаву Украјине да она почиње ”једнострану демаркацију” украјинско-руске границе. Овакву одлуку је објавио секретар Савета за националну безбедност у Кијеву Андреј Парубиј после заседања СБ под председавањем председника Украјине Петра Порошенка лично.

Влади у Кијеву је било поручено да 17. јуна проради практичне аспекте. После тога председник Порошенко треба да потпише указ и почеће да се руше погранични стубови. Руски експерти кажу да је такав прилаз демаркацији међудрђавних границa нешто сасвим невиђено у међународној пракси. Једнострана демаркација граница не постоји и Русија такве границе никада не признаје, изјавио је у руском парламенту шеф комитета Државне думе Русије за међународне послове Алексеј Пушков.

- Ради демаркације се увек формира мешовита комисија и две стране се тиме баве. То је предмет посебног споразума између држава. Граница повучена с једне стране није законита, приzната и нема никакву правну снагу, зато једнострана демаркација границе је избијање на сталне пограничне конфликте са Русијом.

То признају и сами украјински експерти који су упознати са сложеним послом обележавања пограничне линије између две државе. Бивши први заменик секретара Савета националне безбедности и одбране Украјине Степан Гавриш је изјавио украјинској телевизији да у случају једностране демаркације украјинско-руске границе од стране наше земље, Русија може да оптужи Украјину за заузимање дела њене територије. Овај процес не може да буде једностран, рекао је Гавриш. И подићи дуж читаве границе петометарски челични зид кроз који је пуштена струја, што је такође у плановима Кијева, није ништа мање апсурдно, сматра он. Гавриш је подсетио да на неким местима гранична линија између Украјине и Русије пролази по сред насељених места, ”реже” железничке пруге, мостове, предузећа. Иза такве намере нема никаквог практичног смисла, то је чисто политичка изјава.

Москва и Кијев бавили су се демаркацијом постојећих граница отприлике од средине 90-их година прошлог века. Споразум о демаркацији граница био је потписан у Кијеву тек у мају 2010. године између тадашњег шефа украјинске дипломатије Константина Гришченка и министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова. Тада је била формирана билатерална комисија за решавање свих питања која се тичу демаркације. Овај споразум је био заснован на Споразуму о државној граници између Украјине и Русије из 2004. године. Никаквих других механизама и никакве ”једностраности” међународне норме не предвиђају.

Председник Савета Федерације руског парламента Валентина Матвијенко је изјавила да је таква намера још једна потврда непрофесионализма, некомпетентности и неодговорности актуалног тима украјинских власти.

У руским експертским круговима приликом оцене дејстава кијевског кабинета све чешће се помиње синдром ”афекта неадекватности”. Психијатрија га одређује као неадекватну реакцију на неуспех у постизању постављеног циља. Главни симптоми су: повећана увредљивост, тврдоглавост, негативизам и затвореност. Погађа углавном децу, али не заобилази ни одрасле.

Сви симптоми су очигледни. Премијер Арсениј Јацењук је довео ”увређеност” на Русију до такве мере да је 16. јуна после потпуног неуспеха преговора о гасу изјавио да Кијев неће више дотирати Гасрпом. И то поред чињенице да је Нафтогаз Украјине дужан Русији 4,5 милијарде долара!? А министар унутрашњих послова Арсен Аваков доказује своју ”затвореност”, разговарајући са Украјином и већином подређених искључиво преко Фејсбука. Преко њег многи сазнају за отпуштања или почетак војних операција на југоистоку.

Али апотеоза анормалности било је понашање бившег вршиоца дужности министра иностраних послова Адреја Дешчице. Он је сам дошао пред руску амбасаду у ноћи погрома 15. јуна и одобрио акције учесника у погормима. Његова ”душевна афектација” се излила у форуму строфе са псовкама на рачун руског председника Владимира Путина.

- Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров је рекао да не планира да разговара ”са индивидуумом Дешчицом”. А амбасадор Русије у УН Виталиј Чуркин је додао да Русија без Дешчице неће осећати никакав дефицит комуникације.

Министар Дешчица за нас више не постоји. Његова једина функција се састојала у томе да преводи америчке инструкције на украјински језик. Тако да то није велики губитак.

Данас је Русија објавила међународну потерницу за Арсеном Аваковом и губарнатором Дњепропетровске области Игорем Коломојским као за ратним злочинцима. Коломојски је од својих средстава формирао приватну армију од скоро 10 хиљада главосеча. И обећао да ће исплаћивати хиљаде долара награда за сваког убијеног Руса. Русија оптужује обојицу за злочине против човечности, бомбардовање цивилних градова југоистока Украјине, организацију отмица и убистава руских новинара.

Андреј Федјашин,

Читајте више наУкрајина из минута у минут