САД спремне на сарадњу са Ираном у борби против ирачких екстремиста

19-06-2014 09:54:37 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


САД су поново у Ирак упутиле војне снаге, сада ради заштите својих грађана и имовине од екстремиста из групе Исламска држава Ирака и Леванта. Међутим, ова одлука нема подршку држава Блиског истока. Експерт за војна питања Ерик Марголис сматра да нови конфликт у Ираку руши дугогодишње савезе и ствара нове.

САД су упутиле у Ирак стотину војника, а још њих двеста ће им се ускоро придружити. Али ти војници нису дужни да интервенишу у конфликту. Катар је упозорио САД да ако у Ирак буду увели трупе за подршку владе, то ће значити рат за све сунитске земље Блиског истока.

У том региону живе представници различитих религиозних струја.

Сада Ирак води влада шиита. А група Исламска држава Ирака и Леванта планира да то промени. Вашингтон разматра могућност сарадње са Ираном, како би спречио победу екстремиста.

Експерт за војна питања Ерик Марголис сматра да се због конфликта који је избио у Ираку руше дугогодишњи савези и успостављају неуобичајена партнерства.

САД има више интереса у сунитском свету, него у шиитском. Саудијска Арабија, највећа сунитска сила, веома је незадовољна идејом о америчкој интервенцији. Земље Персијског залива, са друге стране, односе се опрезно према Ирану. Али иронија је, ево у чему, још пре неколико недеља конгресмени су га назвали терористичком државом, са којом никада неће водити дијалог. А сада неки покушавају да прихвате и подрже тај такозвану „народ терориста“, зато што их ове недеље више плаше људи из организације Исламска држава Ирака и Леванта, него Иран. Све је страшно конфузно, ако су сви у региону терористи, онда је врло тешко изабрати са којим терористима треба сарађивати, објаснио је експерт у програму RT.