Истраживање агенције Блумберг: Хилари и Бил Клинтон користили рупе у пореском закону

19-06-2014 08:49:48 | | Глас Русије, фото: AP/Matt York/ vostok.rs |


Истраживање, које је спровела агенција Блумберг, сведочи о томе да су бивши амерички председник Бил Клинтон и његова супруга, бивши државни секретар САД Хилари Клинтон користили „рупе“ у америчком пореском законодавству, како би уштедели стотине хиљада долара.

Америчка агенција Блумберг спровела је новинарско истраживање и открила да је брачни пар Клинтон користио рупе у америчком закону, како би своје пореске уплате свео на минимум, без обзира на то што су се константно борили за стриктно поштовање пореског закондавства, посебно у делу порез на наследство, јавља CBS News.

Стручњаци агенције Блумберг анализирали су структуру власништва Клинтонових и открили да брачни пар политичара користи популарну финансијску схему, коју покушавају да примене многи бизнисмени. Како би своје наследнике поштедели плаћања пореза, чија висина може да досегне 40%, власници оснивају одговарајуће trust компаније и предају имовину у њихово власништво. Затим компаније могу да предају то власништво првобитним власницима или њиховим наследницима, пише лист.

Упаво том схемом су се, према подацима Блумберга, управљали Клинтонови. Политичари су 2010. године основали trust компаније и 2011. године превели у њихово власништво своју кућу у Њујорку. По мишљењу сувласника бостонске адвокатске канцеларије Holland & Knight Дејвида Слоена, сличне акције могле су да помогну Клинтоновима да уштеде стотине хиљада долара.

Хилари Клинтон се треnутно сматра једним од највероватнијих кандидата на место председника САД на изборима 2016.године. Средином маја Ipsos је саопштио да већина анкетираних америчких грађана сматра да ће Клинтон највероватније победити на председничким изборима. Хилари Клинтон (66) за сада није потврдила да ће ући у трку за највишу функцију у земљи.

Средином јуна ове године говорило се да је годишња зарада Клинтонових највиша међу живим америчким председничким породицама. The Daily Mail је писао да упркос најновијим изјавама Хилари Клинтон да су она и муж напустили Белу кућу потпуно банкротиравши, показало се да су ове године зарадили 12 милиона долара.

У складу са недавно обелодањеним финансијским извештајем, председнички пар зарадио је од 2001. године укупно 155 милиона долара. На тај начин они су постали најбогатији први пар у земљи.

По причама Хилари Клинтон функција им није лако пала, они су дуго и напорно радили, скупљали капитал. Пошто су напустили Белу кућу требало је да плате дугове, депозит за кућу и пруже ћерки образовање.

Они су зарађивали како су могли, држали предавања и писали књиге. При томе за своје услуге узимали су огроман новац. На пример говор бившег председника просечно је коштао око двеста хиљада долара.

На својој аутобиографији, која се појавила 2004.године, Бил Клинтон је зарадио 15 милиона долара. Осим тога, пошто је напустио место шефа државе, почео је да добија предвиђену председничку пензију у висини од 2,6 милиона долара годишње. Овај износ одређује се висином плате за време мандата.

При томе америчка председничка породица са најмањим приходом је породица Барака Обаме, чији годишња примања износе пет милиона долара.