Дејвид Камерон позвао на борбу против екстремизма уз помоћ ”британских вредности”

18-06-2014 01:01:47 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/The CBI/cc-by-nc-sa 3.0/ vost |


Премијер Велике Британије Дејвид Камерон изјавио је да сувишна толеранција Британаца на крају доводи до пораста екстремизма у земљи. Један од резултата тога је покушај исламизације општеобразовних школа. Камерон је позвао да се интензивно популаришу ”британске вредности” како би се избегло насиље туђе идеологије.

Премијер Велике Британије је изјавио да је ”порука толеранције” са којом се Британци односе према онима који мисле другачије, сада се окренула против њих самих:

- Последњих година довели смо себе у опасност, ширећи опасну тезу: све је у реду, ако не желиш да верујеш у демократију, не брини се, ако равноправност није за тебе, ми ћемо све једно бити према теби толерантни, чак ако уопште ниси толерантан према другима.

Британски премијер се обратио поданицима са страница The Mail on Sunday:

- Последњих година ми смо спроводили превише благу политику како у образовању, тако и у низу других сфера друштвеног живота. На крају смо често били толерантни према онима који нису толерантни према околини, не признају принципе демократије и једнакости.

Према мишљењу политичара, такве тенденције воде не само до поделе британског друштва, већ и до пораста екстремизма. Сада ми сазнајемо за то да се све више младих Британаца придружује исламистичким групацијама у Ираку и Сирији, истиче премијер. Он сматра да корени ове појаве могу да се крију у сфери образовања, где, према резултатима недавног истраживања, значајно је порастао утицај исламских проповедника.

Реч је о реферату Управе за контролу стндардизације образовања, према којем у појединим школама постоји пркса заплашивања и притиска на ученике који се не придржавају културних норми ислама. Између осталог, у документу се помиње пет школа другог по величини града у земљи — Бирмингема, где су директори школских установа из редова ”радикалних муслимана” користили ”неоправдано висок утицај” на персонал и децу.

Тим поводом Камерон је позвао да се ојача пропаганда ”британских вредности” у земљи. На пример да се у школама више говори о Великој повељи слобода — једном од основних уставних актова Енглеске усвојеном пре скоро 800 година.

- Потребно је да јаче популаришемо британске вредности и институције које их подржавају, истакао је британски премијер.

У последње време ислам нагло истискује хришћанство у Великој Британији. Анализа резултата недавног пописа становништва је показала да он може да постне главна религија у земљи за свега 10 година. За минулих 10 година број британских муслимана се удвостручио.

Пјотр Иванов,