Запад прекршио непоколебљиву норму, када није осудио погром амбасаде

15-06-2014 12:53:32 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Западне земље, које су блокирале у СБ УН руски нацрт одлуке са осудом напада на амбасаду РФ у Кијеву, прекршиле су непоколебљиву норму међународних односа, која се састоји о чувању дипломата у свакој ситуацији, - сматра председник президијума Савета за спољну и одбрамбену политику, члан Руског савета за међународне послове Фјодор Лукјанов.

У суботу је амбасада РФ у Кијеву била подвргнута нападу демонстраната. Зграду су гађали експлозивом, каменовали, скинули руску заставу, ограду су покрили кукастим крстовима, преврнули паркирана кола. Како истичу месни медији, гомила нападача није наишла на отпор од стране правних органа. У кијевској милицији су РИА Новости саопштили да глобалних прекршаја нема.

МИП РФ је изразио негодовање у вези са тим провокативним акцијама и затражио од украјинске стране предузимање неопходних мера за осигурање безбедности руских дипломата у Кијеву. У том ресору су изјавили да украјинске власти нису предузеле мере за заштиту амбасаде РФ, те Москва ово сматра као грубо кршење међународних обавеза Украјине. Ипак је нацрт одлуке у УН-ама био блокиран.

То није правилан прилаз, јер је супарништво норма међународних односа, али постоје правила, која треба уважавати у свакој ситуацији, чак и у ситуацији када се скоро води рат. Дипломатске мисије морају да буду неприкосновене, на људе, који у њима раде, испуњавајући своју дужност, не сме да се шири то емотивно-политичко супротстављање, - рекао је РИА Новости Фјодор Лукјанов.

Према његовом мишлењу, водеће западне земље не желе чак ни у томе да изађу усусрет Русији, те једноставно потврде непоколебљиву дипломатску норму. То је веома жалосно, што сведочи да је ниво узајамног неприхватања и неразумевања, нажалост, веома висок, закључио је саговорник агенције.

Читајте више наУкрајина из минута у минут