НАТО у Бугарској — напред у прошлост

17-06-2014 05:48:35 | | Глас Русије, фото: AP/PETAR PETROV/ vostok.rs |


Још 2006. године Софија и Вашингтон су се договорили о сарадњи у одбрамбеној сфери. Пентагон је тада добио ваздухопловне базе Безмер и Граф Игнатјево. Нешто касније Америакнци су постали газде на полигону Ново село код града Сливена.

Софија је покушала да увери своје суграђане у то да ће то не само ојачати безбедност Буграрске, већ и утицати на развој њених националних оружаних снага и економије. Сада је Бугарска наводно добила додатне могућности за модернизацију наоружања. И што је најважније — модернизацију бугарске војне инфраструктуре ће платити Пентагон. Софија је очекивала милионе долара за привремено коришћење својих база. Али испоставило се да је Вашингтон спреман да улаже у Бугарску само у случају да Софија дозволи ”џи-ај” стално присуство на територији земље.

Почетком децембра 2012. године, одмах после реизбора за други мандат Барак Обама је позвао у Вашингтон премијера Бугарске Бојка Борисова, министра иностраних послова Николаја Младенова и министра одбране Ањју Ангелова. Било им је речено да су издвојена велика средства, али уз један услов — контигент америчких трупа треба да се налази у Бугарској на сталној основи. Бугарски руководиоци тада нису могли ништа друго осим да кажу: Океј. Софија је одмах пристала да увећа број америчких војника на полигону Ново село и да таморазмести сталну војну команду америчке армије. У Министарству одбране Бугарске објаснили су своја дејства тиме да ће то повећати безбедност у региону.

САД сада нису у најбољем финансијском положају и постало им је теже да разбацују милијарде долара по целом свету. Сада земље чланице НАТО-а треба више да улажу у одбрану, без обзира на то што се јавно мњење у неким државама алијансе залаже против смањења војних трошкова. Такав став више пута је износио генерални секретар НАТО-а Андрес Фог Расмусен.

У свом излагању у хрватском граду Дубровнику на заседању Парламентарне скупштине НАТО-а у октобру 2013. он је изјавио: Код нас нема алтернативе. Морамо да наставимо да улажемо у одбрану и морамо да наставимо улагање у алијансу у политичком, војном и економском смислу. Генерални секретар НАТО-а истакао је да је задатак народних изабраника да пренесу својим бирачима да такав допринос носи не само трошкове, већ и корист. Слобода није бесплатна, закључио је он.

Истина је да слобода није бесплатна. За све мора да се плати. Али откуд у Бугарској и код њених суседа средства за развој одбране? Бугарска је најсиромашнија земља ЕУ. У просеку запослени зарађује свега 400 евра месечно.

Али то не смета Американцима да се утврде у Бугарској. Како су саопштиле новинске агенције, пре два месеца започела је потпуна реконструкција ваздухопловне базе Безмер. Ускоро тамо ће бити изграђена нова писта за узлетање и слетање и писте за рулање. Командант Ратног ваздухопловства Бугарске Константин Попов саопштио је да је 30 милиона евра издвојено из фондова НАТО-а. После реконструкције војни аеродром ће одговарати како захтевима НАТО-а, тако и захтевима цивилне авијације, истакао је господин Попов.

Константин Качалин,