Налазите се на страници > Почетна > Вијести > Свијет > Лавров у Србији

Лавров у Србији

16-06-2014 05:10:49 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Рамиль Ситдиков/ vostok.rs |


Министар иностраних послова РФ Сергеј Лавров долази у понедељак, 16. јуна у радну посету Србији.

Шеф руског спољнополитичког ресора ће се срести с председником Србије Томиславом Николићем и премијером Александром Вучићем, као и имати дуже преговоре с министром иностраних послова Србије Ивицом Дачићем.

„Предстојећи контакти ће омогућити пуноправно усклађивање мишлења о основним правцима билатералног дневног реда, оцену тока реализације постављених задатака и одређивање нових оријентира. Посебна пажња ће бити додељена питањима ширења политичке сарадње у духу Декларације о стратешком партнерству између РФ и Републике Србије, потписане према резултатима самита у Сочију 24. маја 2013. године“, - саопштили су у департману информације и штампе МИП РФ.

У руском министарству рачунају на „садржајну размену мишлења о актуелним међународним питањима, укључујући општеевропску проблематику и ситуацију на Балкану“.

У МИП РФ су истакли трговинско-економски део дијалога Москве и Београда. „Сарадња у тој области се стално учвршћује. Ниво робног промета 2013. године је, према подацима ФТС РФ, постигао скоро 2 млрд долара, што је за 15 одсто више него годину дана раније. Према резултатима првог тромесечја 2014. године, тенденција раста обима узајмне трговине и даље се развија“, - подвукли су у руском министарству.

Данас Русија и Србија реализују низ крупних пројеката, међу њима реконструкцију србских железница уз учешће ДОО „РЖД Интернешнл“ и изградњу гасовода „Јужни ток“.

Раније је у медијима била објављена изјава заменика премијера и министра за послове грађевинства, транспорта и инфраструктуре Србије Зоране Михајловић, која је саопштила да је Србија приморана да одгоди радове на изградњи Јужног тока у вези са обуставом пројекта у суседној Бугарској. Касније је премијер Александар Вучић изјавио да промена у реализацији тог пројекта за сада нема, влада ово питање званично није разматрала.

Према речима шефа МИП Србије Ивице Дачића, проблеми, настали у вези са изградњом гасовода Јужни ток, морају да се решавају између Москве и Брисела, на које Београд не може да нарочито утиче. Како је истакао шеф србског спољнополитичког ресора, Србија је спремна на реализацију пројекта Јужни ток, није усвајала одлуку о обустави радова, те ће гледати као се одвијају ствари. Ми смо спремни, сматрамо да реализација Јужног тока одговара нашим интересима, - истакао је Дачић.

Пројекат гасовода Јужни ток преко акваторије Црног мора у земље Јужне и Централне Европе је усмерен на диверзификацију маршрута извоза руског гаса у Европу. За реализацију копненог дела пројекта РФ је потписала с Бугарском, Србијом, Мађарском и Словенијом међувладине споразуме. Изградња је почела 7. децембра 2012. године близу Анапе. Планира се да ће прва цев гасовода ступити у погон крајем 2015. године. Укупно се планира изградња четири цеви гасовода, дужином 930 км свака.

МИП РФ је такође истакао сарадњу Москве и Београда у хуманитарној сфери. „Успешно функционише Руско-србски хуманитарни центар у Нишу, који је демонстрирао свој потенцијал при пружању у мају ове године помоћи Србији, која је пострадала услед катастрофалне поплаве“, - испричали су у руском министарству. Стручњаци МВС РФ су евакуисали око 3 хиљаде људи, међу њима више од 600 деце, те донели више од 100 тона хуманитане робе.