МСП РФ: У Украјини је у току терор против новинара из Русије

17-06-2014 04:45:34 | | Глас Русије, фото: «Вести.Ru»/ vostok.rs |


На југоистоку Украјине је опет убијен новинар. У минобацачком нападу украјинске армије на место где уопште нема војних објеката, је погинуо новинар ВГТРК Игор Корнељук.

Његов колега, сниматељ звука Антон Волошин је нестао. МСП Русије сматра да је „погибија руског новинара још једанпут јасно показала целокупну злочиначку суштину снага, које воде казнену операцију на истоку Украјине“ и назива насиље против новинара терором.

„Ми тугујемо и изражавамо најискреније саучешће породици и пријатељима Игора Корнељука. Погибија руског новинара још једанпут јасно показала целокупну злочиначку суштину снага, које воде казнену операцију на истоку Украјине и у којој гине цивилно становништво“, стоји у званичном саопштењу министарства спољних послова РФ.

„Ми се поносимо вим новинарима који се налазе на удару митраљеза, минобацача, артиљеријских и авионских напада и храбро преносе истину о стварним догађајима у Украјини. Управо те истине се и боје кијевске власти и различите оружане групације, које су организовале прави терор руских новинара“, истичу у МСП.

Руски МСП захтева од украјинских власти да се „спроведе објективна истрага ове трагедије и строго казне починиоци“.

Новинар ВГТРК Игор Корнељук је подлегао ранама које је задобио за време минобацачког напада на село Мирно код Луганска. Сниматељ звука Антон Волошин, који је радио с њим, се не јавља и води се као нестали. Сниматељ екипе Виктор Дениосв је жив.

Подсетимо да су у мају 30-годишњи италијански фотограф Енди Рокели и његов преводилац из Русије Андреј Миронов погинули за време минобацачког напада на јужни део Славјанска. Тада је рањен и француски фотограф Вилијем Роголон.

Читајте више наУкрајина из минута у минут