Изградња огранка Јужног тока за Крим планирана у наредне две године

16-06-2014 05:59:09 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Maksim Blinov/ vostok.rs |


Раније су у оптицају биле две варијанте за снабдевање Крима гасом: изградња гасовода преко Кубана или изградња гасовода из Анапе (почетак морског дела Јужног тока).

Власти РФ склоне су изградњи огранка Јужног тока за снабдевање Крима гасом, а гасовод би могао да изгради својим средствима Гаспром током наредне две године, изјавио је за РИА Новости министар за питања Крима Олег Савељев.

Раније су у оптицају биле две варијанте снабдевања Крима гасом. Генерални директор кримског предузећа Черноморнефтегас Андреј Иљин у мају је изјавио да се планира изградња гасовода за Крим, преко Кубана, капацитета до две милијарде кубних метара, који треба да буде завршен до јануара 2016. године.

Такође је била предложена варијанта изградње гасовода од Анапе (почетак, морског дела Јужног тока), чија би дужина износила 110 километара, а цена била знатно нижа од краснодарског, нешто више од 200 милиона долара. Крајем маја лист New-York Times позивајући се на аналитичаре, указао је да би захваљујући припајању Крима РФ маршрута Јужног тока могла бити измењена. Русија може да уштеди новац и време, ако гасовод буде пролазио по кримској акваторији.

Према подацима министарства енергетике (почетком прошле недеље) тамо је предвиђен пролазак цеви. То ће бити могуће током наредне две године, али то сасвим очигледно није 2014. година, јер је ово година везана за пројектовање, али цеви Јужног тока ће бити, рекао је Савељев. При томе он је додао да ће Јужни ток ићи старим правцем, али ће постојати огранак. Према речима министра, гасовод високог притиска може да буде изграђен средствима Гаспрома.

Крајем априла влада РФ је наложила корекцију инвестиционог програма Гаспрома до 2016. године уважавајући неопходност обезбеђења гасом потрошача на Криму. За сада података о измени документације нема.