Чепурин: Посета Лаврова није обична

16-06-2014 07:59:06 | | rts.rs/ vostok.rs |


Предстојећа посета Београду руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова није обична посета, каже амбасадор Русије Александар Чепурин. Поводом спекулација о обустављању пројекта гасовода "Јужни ток", Чепурин напомиње да још није видео званичну одлуку Бугарске о заустављању пројекта.

Сигуран сам да посета министра спољних послова Сергеја Викторовича Лаврова Београду није обична посета зато што је Сергеј Лавров један од актера светске политике и није обична зато што је Србија Лаврову блиска земља", рекао је Чепурин у интервјуу агенцији Бета, уочи посете руског министра у понедељак и уторак.

На питање да ли Русија покушава да ојача позиције на Балкану и да ли телевизија "Раша Тудеј" намерава да прави програм на србском, Александар Чепурин је рекао да је важно да информације стижу из различитих извора, као и да земље настоје да повећавају информисаност о својој политици и о својим гледиштима.

"Ми смо заинтерсовани, да би Русија више познавала Србију, да овде постоји регионални центар преко којег би информације ишле директно преко телевизије. У Русији постоји велико интересовање за Србију. Мислим да би то било позитивно и с гледишта односа међу људима и с гледишта туризма и с гледишта разумевања", рекао је Чепурин.

Чепурин је рекао да ће Лавров с представницима државног врха разговарати о билатералним односима, глобалним питањима, питањима од значаја за Србију и Русију попут Косова и Украјине, као и о предстојећем председавању Србије Организацији за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).

Поводом спекулација о обустављању пројекта гасовода "Јужни ток", рекао је да још није видео званичну одлуку Бугарске о заустављању пројекта, али и да је председник бугарског парламента рекао да таква одлука још није донета.

"Тако је и у вези са Србијом. Била је широко пласирана изјава која је процењена као званичан став Србије, али је касније она де факто демантована. Не знам да ли је онај који је изјављивао имао пуномоћје за такве ствари за тако прилично осетљиво питање", рекао је руски амбасадор.

Чепурин је рекао да је из Аустрије стигла порука да је та земља спремна да брани своје интересе у пројекту "Јужни ток". Такође је рекао да је уверен да су саме европске земље "јако заинтересоване" за тај пројекат.

"Председник Гаспрома је више пута рекао да ће се до наредне године гас испоручивати у Европу преко Јужног тока, у децембру 2015", рекао је Чепурин и изразио уверење да ће се питање око експлоатације гасовода решавати у дијалогу Гаспрома с европским структурама.

На питање о евентуалном придруживању Србије санкцијама ЕУ према Русији због Украјине, Чепурин је рекао му "уопште није јасно о каквим санкцијама се ради".

"Ко поставља захтеве пред Србију и зашто Србија мора да уводи некакве санкције. Колико разумем, то питање било је постављено два, три, четири пута и јасно и недвосмислено је дат одговор србског руководства 'никаквих разлога за Србију да уводи санкције нема'", рекао је Чепурин.

Руски амбасадор је рекао да се нада да ће се проблем у Украјини решити и да ће тада бити више разумевања код међународне заједнице, чиме ће се "читаво заоштравање које се појављује на међународној сцени смањивати".

Оценио је да је проблем Украјине "пре свега контрадикторност унутар земље која траје више година и која се и даље наставља" и да су проблеми настали када је уз страну помоћ једна страна у Украјини покушала да постане победник.

"Украјина има свој исток и запад, постоје две душе, две различите традиције, различите вере, различити језици и сам опстанак ове државе сведочи да су ова два дела сарађивала и трудила се да узимају у обзир један другог. И све док је тако било, све док су ова два дела сарађивала, онда је то постојалао, а чим је једна страна уз страну помоћ покушала да постане победник у дијалогу, онда су почели проблеми", рекао је руски амбасадор.

Према његовим речима, огроман проблем за Русију је "бомбардовање градова с милионским становништвом од стране украјинске војске" и њена употреба "бомби с фосфором", велики број избеглица из источне Украјине који су прешли у Русију...