Кисељов: Евроазијски савез ће бити успешнији од америчког модела света

12-06-2014 11:05:17 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Artem Zhitenev/ vostok.rs |


Генерални директор међународне информативне агенције Русија данас Дмитриј Кисељов нагласио је да је евроазијски модел, модел разноликог света, у коме ће Јерменија остати јерменска, а Кина кинеска и у коме нико никоме неће наметати социјалне моделе, као што Американци намећу своје образце.

Евроазијски савез биће успешнији од америчког модела новог света, изјавио је генерални директор МИА Русија данас Дмитриј Кисељов, говорећи у среду на петом заседању Руско-јерменског парламентарног клуба у Јеревану.

„Евроазијски модел је модел разноликог света, у коме Јерменија остаје јерменска, Кина – кинеска, у коме нико никоме не намеће никакве социјалне моделе, ако што то раде американци са својим обрасцима“, рекао је Кисељов, изразивши задовољство чињеницом да Јермениј изабрала пут евроазијске интеграције.

Према његовим речима САД се не устручавају у спровођењу модела агресивне доминације. „Почетком 21. века Американци су почели да граде свој модел, користећи 11. септембар, модел агресивне доминације. Руски би се то звала владавина светом. То чујемо малте не у сваком Обамином говору, и на Вест Поинту и у Нормандији, рекао је Кисељов.

Америка покушава да створи нови модел света, а као противтежа том моделу створен је Евроазијски савез, који ће бити много успешнији, додао је Кисељов. Истовремено он је предложио да се обрати пажња на стране невладине организације, које делују у земљи. „НВО су важна полуга у рукама Запад против било које државе, нагласио је он.

Русија, Белорусија и Казахстан потписали су 29. маја споразум о Евроазијском економском савезу, он ће ступити на снагу 1. јануара 2015. године. Документ су на седници Високог Евроазијског економског савета потписали лидери три земље Владимир Путин, Александар Лукашенко и Нурсултан Назарбајев.