Глазјев: Треба затворити небо над Донбасом и радити оно што су Американци чинили Либији

12-06-2014 10:32:09 | | fakti.org/ vostok.rs |


Сједињене Државе смишљено, бескрупулозно и доследно гурају Украјину у рат са Русијом под изговором да је то у интересу Кијева и „враћања Крима”. Украјинском председнику Петру Порошенку се истовремено сугерише да једино преко рата са Русијом може повратити Крим – оценио је Сергеј Глазјев, саветник Владимира Путина.

Учинио је то у разговору за округлим столом о ситуацији у Доњецкој и Луганској области Украјине и позицији Русије.

„Американци и њихови кијевски експоненти узели су курс на милитаризацију, формирање диктаторског нацистичког режима и пуну мобилизацију становништва против Русије. Украјина има велику армију која је „конзервисана”, али индустрија Харковске области данас ради пуном паром и доводи у нормално стање украјинске тенкове и оклопну технику” – указао је Глазјев.

У наставку је додао да Украјина против југоистока земље већ користи најмање двеста оклопних возила чији се број из дана у дан повећава, као и број авиона.

Притом је упозорио да „кијевске власти” примењују сву расположиву ратну технику против Донбаса и нагласио да ће то чинити „све до потпуног уништења отпора”.

Дописник украјинске агенције УНИАН у Москви, цитирао је са истог округлог стола ове речи Глазјева:

„Желим да подсетим на ове Черичилове речи: „Ко између срамоте и рата изабере срамоту – на крају добије и рат и срамоту истовремено”. Ово не значи да ми треба да шаљемо тенкове на Кијев. Али, у најмању руку морамо зауставити геноцид над становништвом Луганске и Доњецке области. Ми на то имамо право”.

Украјинска агенција тврди да је Глазјев још предложио да Русија „затвори небо над југоистоком Украјине, по узору на оно што су Американци урадили у Либији”. Истовремено је оценио да то сада може да буде изведено, а да ће кроз пола године бити прекасно.

„Биће довољно да затворимо небо и да искористимо исти механизам неутралисања војне технике који су Американци користили у Либији. Они су прво затворили небо, затим из ваздуха уништили оклопну технику, артиљерију и авијацију и на тај начин режим са којим су ратовали учинили борбено неспособним. Погледајте динамику: у децембру прошле године нацисти су имали 2000 људи у Кијеву, у фебруару су већ имали 20.000, у мају их је било 50.000 заједно са војницима украјинске армије. Средином лета ће их бити 100.000, у септембру – 200.000, а крајем године ће имати под оружјем пола милиона људи” – упозорио је Глазјев.

Путинов саветник је свој упозоравајући говор закључио речима:

„Појавиће се веома моћна војна машинерија усмерена против нас, са великим бројем нациста који су и идеолошки наелектрисани против Русије. Крајњи циљ свега тога јесте – рат против Русије. Изгубивши Донбас, ми не можемо сачувати мир јер је наредни декларисани циљ Кијева – Крим”.

Читајте више наУкрајина из минута у минут