WikiLeaks: САД називале Порошенка „тајкуном који се осрамотио“

11-06-2014 06:34:49 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Nikolay Lazarenko/ vostok.r |


Нови украјински лидер је добро познат администрацији САД: у документима које је објавио WikiLeaks, он се помиње округло 100 пута, а неке од карактеристика, које су му дали америчке дипломате, су све само не ласкаве.

Како пише „Комерсант“, милијардер Порошенко није нов човек за администрацију САД: он је дуго година заузимао високе позиције у различитим структурама украјинске власти. Комерсант је сазнао да су америчке дипломате о новом украјинском председнику писале у тајним депешама, које је објавио WikiLeaks. Постало је извесно да се у телеграмима Стејт департамента за 2006-2009. годину његово име помиње округло сто пута и врло често у негативном контексту. И највећи број негативних карактеристика Порошенка од стране америчких дипломата се односи на тај период ид 2006-2009. године.

Он је у то време био посланик блока „Наша Украјина“ и био председник савета Народне банке Украјине. 26. маја 2006. годи не заменик шефа дипломатске мисије САД у Кијеву Шејла Гволтни је саопштила Стејт департаменту да је имиџ Петра Порошенка „дискредитован због потпуно основаних оптужби за корупцију“. За лобирање својих интереса Петра Порошенка, блиског саборца Виктора Јушченка за време „наранџасте револуције“, је посебно оптуживала Јулија Тимошенко. Због сукоба с њом и с украјинском Радом, он је у септембру 2005. године морао да напусти место секретара Савета за националну безбедност и одбрану.

У депеши од 16. фебруара 2006. године амбасадор САД у Кијеву Џон Хербст карактерише Порошенка као „тајкуна који се осрамотио“. 21. јуна 2006. године већ нови амбасадор САД Вилијем Тејлор каже за њега да је „врло непопуларан политичар“, који има подршку лидера партије „због свог ранијег бизниса и организационог посла“. Месец дана касније Вилијем Тејлор пише да би „Наша Украјина“ могла на изборима да предложи младе и перспективне кадрове, али је уместо тога „послушала савет дискредитованог тајкуна Порошенка, који је постао оличење свих слабих места те партије“.

Из других телеграма америчких дипломата се види да управо Петар Порошенко, док је био шеф украјинске дипломатије, није дозволио зближавање Лијева са Москвом. Тако у депеши од децембра 2009. године стоји да се он у току седнице комисије Украјина-НАТО обратио западним колегама са позивом „да се супроставе било каквим покушајима Русије да оствари некакву сферу утицаја или стави вето на напоре његове земље да уђе у НАТО“. А, у телеграму од 17. фебруара 2010. године амбасадор САД Џон Тефт препричава свој сусрет са Порошенком и пише да је управо он саветовао Виктору Јануковичу да прво посети Брисел, а не Москву. Порошенко је, како стоји у телеграму, „позвао САД да не схаватају сувише озбиљно изјаве Јануковича о томе да он подржава предлоге Дмитрија Медведева за формирање нове архитектуре безбедности у Европи“. Истовремено, према речима Тафта, Петар Порошенко је упркос позицији новог украјинског председника, инсистирао на томе „Украјина и даље стреми да постане члан НАТО, али у дугорочној перспективи“.

Прес-секретар Петра Порошенка Ирина Фриз је на питање „Комерсанта“ шта он мисли о карактеристикама на свој рачун, а које се налазе у депешама Стејт департамента, одговорила: „Он их није читао“.

Читајте више наУкрајина из минута у минут