Тространи преговори о испорукама руског гаса Украјини се не тичу Јужног тока

11-06-2014 02:02:19 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Тространи преговори о условима испоруке руског гаса Украјини, који се одржавају у Бриселу, се не тичу пројекта гасовода Јужни ток, саопштио је новинарима у уторак анонимни извор из руске дипломатске мисије у ЕУ. Истовремено, он није искључио могућност да се учесници преговора могу незванично дотаћи теме Јужног тока, иако она није на дневном реду.

„Русија се, наравно, негативно односи према суспензији радова на изградњи копненог дела гасовода Јужни ток у Бугарској, после које је и Београд одлучио да обустави разраду пројекта србског дела гасовода. Русија то сматра као фактички прелаз ЕУ на економске санкције против Русије“, изјавио је дипломата.

„Ми сматрамо да је то резултат притиска Европске комисије на владе земаља-чланица ЕУ, који је остварен не без утицаја САД, имајући у виду недавну посету Софији сенатора Џона Мекејна, који је познат по својим мишљењима о Русији“, истакао је дипломата при мисији РФ у ЕУ.

„Јужни ток за Русију представља и стратешки пројекат који је и безбедан и поуздан пут испоруке руског гаса у Европу “, рекао је он. Дипломата није могао да каже да ли ће бити прекинути и технички преговори, који се воде у оквиру пројекта припрема за Јужни ток. Како је раније изјавио представник Европске комисије, извршни савет ЕУ уопште не жели да блокира пројекат Јужни ток, него само да жели да га усклади са савезним законодавством.

Као прво, Европска комисија сумња д Јужни ток одговора нормама Трећег енергетског пакета ЕУ.

Као друго, она је посумњала да Бугарска крши правила организације тендера и даје привилегије руским и бугарским компанијама.

Према подацима из извора у Савету ЕУ, на предстојећем самиту 27. јуна, који је посвећен енергетици, шефови држава и влада могу донети одлуку о замрзавању пројекта Јужни ток на територији уније. Између осталог, према мишљењу руског дипломате, „позиција Европске комисије је очигледна и тешко да је тако важно да се добије формално одобрење од свих чланова уније“.

Читајте више наУкрајина из минута у минут