Са Крима, Србији са љубављу

11-06-2014 12:44:59 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |

Концерт хора и оркестра Црноморске флоте


Након ужасних поплава које су задесиле Србију, у Београд је стигао исти број уметника, као пре месец дана спасилаца из Руске Федерације. Чланови хора и оркестра црноморске флоте из Севастопоља одржали су хуманитарни концерт традиционалне руске музике у великој сали Сава центра.

У публици су били и председник Србије Томислав Николић са супругом, патријарх Иринеј и многе личности из културног и јавног живота престонице. Концерт је отворио амбасадор Руске Федерације у Републици Србији Александар Чепурин. Потом је уследио концертни програм који је показао да је ансамбл из Севастопоља заиста један од водећих.

Непосредно пред сам концерт амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин, рекао је за „Глас Русије“:

- Вечерас се одржава једна посебна манифестација, наиме у Београд је стигао исти број уметника, као пре месец дана спасилаца из Руске Федерације, односно 76 особа. Уметници Хора о оркестра црноморске флоте ће одржати концерт традиционалне руске музике. Ансамбл Црноморске флоте је из славног града Севастопоља. Знамо каква је невоља задесила Србију и зато су концерти хуманитарног карактера. Вечерас ће се одржати концерт у Сава Центру у Београду, а већ сутра у Новом Саду у Народном позоришту. Сва средства од продаје улазница намењена су лицима пострадалим у поплавама. Сада је ово врло пријатан догађај и ми смо захвални уметницима који су са задовољством дошли да својим наступом помогну пострадалима. Концерт смо веома брзо организовали, буквално за неколико дана. Ово је симболични знак солидарности.

О програму који су изводили пред београдском публиком, за „Глас Русије“ говори Алексеј Шевченко, вокални уметник и административни управник ансамбла:

- Наш ансамбл није први пут на овим просторима. То су били сусрети на војним бродовима, где је ансамбл наступао пред важним гостима, делегацијама и амбасадорима, али и на обали.

Нажалост, последњих 20 година након распада СССР, нисмо имали прилику да наступамо у вашој прелепој земљи. Истина, након тога смо били у Црној Гори и веома успешно наступали пред локалним становништвом које је било веома задовољно нашим наступима.

Надам се да ћемо и вечерас обрадовати српску публику. У Београд смо дошли са новим занимљивим програмом. Са истим овим програмом смо наступили и на такмичењу војних оркестара пре две недеље у организацији Министарства одбране и освојили смо прво место.

Да се заиста ради о свестраном и веома талентованом саставу, показали су чланови овог музичког колектива током извођења песме на италијанском језику, као и сплета кантри и рокенрол музике на традиционалним руским инструментима балалајкама. Ипак, србска публика је традиционално најемотивније реаговала на старе и добро познате руске песме и игре. Велики аплауз је уследио и након извођења српске песме „Тамо далеко“. Професионализам и талент, наводи на питање да ли су они најпре професионални војници или на првом месту уметници, на шта Алексеј Шевченко одговара:

- Да, ми смо на првом месту део оружаних снага и подређени смо Министарству одбране. У самом ансамблу имамо како војнике, тако и цивиле. Ипак, наш руководилац и велики део колектива су заиста војници и ако би отаџбина позвала, они су спремни да стану у одбрану са оружјем у рукама.

Желим да нагласим да нас већ 12.јуна очекује веома важан концерт и то на Црвеном тргу у Москви. Тог дана обележавамо Дан Русије а наш ансамбл се, обзиром на наш квалитет сматра „визит картом“ Министарства одбране РФ. Позивамо све оне који ће нас вечерас гледати, да нас прате и путем кабловских канала 12.јуна, јер ће телевизијског преноса концерта. На Црвеном тргу ће тога дана бити и председник Русије Владимир Путин, председник владе као и министар одбране Сергеј Шојгу. Пратићемо чувене руске уметнике попут Александра Маршала и Александра Розенбаума, а учествоваћемо и при извођењу руске химне.

Из Београда, за „Глас Русије“ извештава Јована Вукотић.