Налазите се на страници > Почетна > Економија > Гасни спор није решен

Гасни спор није решен

09-06-2014 04:51:02 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Виталий Белоусов/ vostok.rs |


Недеља је почела са одлагањем од стране Гаспрома режима плаћања унапред за Украјину за недељу дана, после добијања једног дела новца. У понедељак од Нафтогаса Украјине је стигао први транш – 786 млн долара.

Својевремено је шеф руског концерна Алексеј Милер изјавио новинарима да ће увођење режима плаћања унапред зависити од подмиривања у пуном обиму дуга – више од 2 млрд долара – за испоручени до априла гас. Међутим, плата је стигла само за мај, и то 10. јуна, мада је рок био до 9. јуна.

Кијев је тиме показао спремност за дијалог. Међутим, после неколико сати, именовани за премијера од стране Врховне Раде Арсениј Јасењук је изјавио да ће преговори бити завршени или потписивањем споразума с Русијом, или тужбом суду. Кијев оспорава цену од 380 долара за хиљаду кубика. Експерти називају такво понашање нових власти Украјине, благо речено, чудним. С једне стране, оне планирају да потпишу уговор о асоцијауцији са ЕУ, сматрајући себе европском земљом, а са друге – Кијев моли да се одреде цене као да је Украина у Царинској унији. Осим тога, Кијев стално уноси дисонанс у преговорни процес, - каже заменик декана факултета Светске економије и светске политике Високе школе економије Андреј Суздаљцев.

- Они су послали у Москву допуну за уговор о испорукама гаса, потписан 2009. године од стране Владимира Путина и Јулије Тимошенко. Допуна потпуно мења структуру уговора, обим испорука. Природно је, да се самовољно одређује она цена, коју хоће Кијев. Током више година Русија је просто научила Украјину на могућност да мање плаћа, прети, затвара гасовод, краде наш гас. То је иначе менталитет украјинске политичке класе.

Ситуација око гаса понекад је просто апсурдна. Еврокомесар за енергетику Гинтер Етингер је изјавио да Русија неће добити дозволу за Јужни ток, док не призна кијевске власти. То је занимљиво, истичу експерти. Русију увек оптужују да она тобоже користи гас за политичке сврхе, мада је уствари све наопако. Управо Европа уцењује Москву помоћу њеног гаса. При томе, Запад сигурно неће да храни Украјину. Он ће то покушати да наметне Русији...

Експерти истичу да се иза гасних проблема крије политичка основа. САД и ЕУ воде своју игру против Русије, док су украјинске власти погодан инструмент у њиховим рукама. Откривена је и још једна чињеница, која сведочи о подлости украјинских власти. Нафтогас, без обзира на дугове од неколико милијарди, нагло је повећао обим гаса у подземским резервоарима. За два месеца залихе су повећане за 1,5 пута, мада је раније заменик министра енергетике и индустрије угља Игор Диденко саопштио да ће се Украјина снаћи до јесени и без руских испорука. Данас, Кијев се правда тиме да је овај гас намењен европским партнерима. Експерти претпостављају да је то својеврсно осигурање за Кијев. Касније ћемо сазнати, за који случај. У принципу, кризних момената Кијев се и раније тако понашао. Вероватно, другачије не уме.

Кијевске власти се понашају тако храбро, јер се надају на обећану подршку од стране Запада. Зато је било речи о подношењу тужбе суду у вези са ценом руског горива. Очито је да је неко од високих чиновника САД или ЕУ пружио им неке гаранције.

Експерти претпостављају да ће сва спорна питања бити решена на јесен. Онда Европа неће имати времена за околишање, те ће Брисел бити приморан да изврши притисак на Кијев да не би остао у хладној сезони без руског гаса.

Олег Нехај,

Читајте више наУкрајина из минута у минут