У Аргентини почели „Дани Лава Толстоја“

08-06-2014 11:43:36 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Серија манифестација посвећених животу и раду великог руског писца Лава Толстоја, почела је у Аргенитини.

У културном центру Борхеса- главног изложбеног простора престонице, отворена је фото изложба посвећена писцу. Посетиоци су могли да попричају са његовим праунуком Александром Толстојем, који иначе живи у Уругвају. Потомак писца се током отварања манифестације обратио присутнима причом о томе какав је у свакодневном животу био Лав Толстој, како међу аристократијом, тако и међу обичним сељанима на његовом имању „Јаснаја Пољана“. Присутни су могли да виде и кадрове из јединствене филмске хронике- ретке снимке Лава Толстоја из архива његових потомака. На фото изложби, коју су свечано отворили потомак Толстоја, амбасадор РФ и представник Россотрудничества у Аргентини, приказано је неколико десетина фотографија руског писца.

„Ово је веома важан догађај у Буенос Ајресу, чији културни живот обилује различитим манифестацијама“, рекао је за РИА Новости амбасадор РФ у Аргентини Виктор Коронели. „ О овоме конкретно говори велики број посетилаца који су дошли да чују излагање праунука Толстоја и на отварање изложбе. Литерарни опус нашег писца буди интересовање код Аргентинаца и то је веома пријатно сазнање“- додао је амбасадор.

Према његовим речима, у културном центру Борхес и уз подршку Россотрудничества током наредних недеља ће бити приказани уметнички филмови „Рат и мир“ и „Ана Карењина“, а серија манифестиција ће се завршити концертом руских романси. Према речима Кучерова, после Буенос Ајреса, изложба че кренути на своју турнеју по Аргентини.