„Хормон сна“ лечи слепило

08-06-2014 11:37:51 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/shinryuu/cc-by-nc/ vostok.r |


Наука о старењу – геронтологија – готово сваког дана попуњава своју базу сазнања. Нова истраживања сибирских научника баца светлост на природу болести, које се развијају током старења. Делотворан лек може бити природан регулатор дневног ритма, „хормон сна“ мелатонин. Његова синтеза у организму или коришћење у облику препарата, помажу успоравању развоја слепила и побољшању функционисања мозга.

Истраживачи академског Института цитологије и генетике у Новосибирску утврдили су како се може успорити погоршање вида и памћења. Иначе то су сигурни симптоми старења организма. Ови процеси се могу зауставити помоћу хормона, који је одговоран за „унутрашњи сат“ организма – мелатонина. Научници су то доказали на примеру лабораторијских пацова.

Код огледних пацова, који су са храном примали препарат са овим хормоном, побољшао се вид, активније су радиле структуре мозга. На тај начин, мелатонин је постао за њих лек против старости.

Експерименти су вршени на посебној врсти пацова. То су пацови са убрзаним старењем, који су узгајени 2009. године у Институту цитологије и генетике специјално за проучавање механизма старења. Овај механизам се код многих класа животиња одвија на сличан начин. Научници су констатовали да се током старења код пацова смањење секреције мелатонина. Геронтолози су одлучили да надокнаде његову количину посредством вештачког уношења у организам сентезованог хормона. Током посматрања пацова испоставило се, да је губитак вида услед старења – успорен. Катаракта - замућење очног сочива – констатована је код знатно мањег броја животиња.

Затим су научници одлучили да провере, да ли се мелатонин може користити само као превентивно средство или и као лек. Они су давали хормон одраслим пацовима, који су већ имали симптоме катаракте и ретинопатије. То је обољење, које проузрокује оштећење мрежњаче ока, услед слабе покрвљености. Ретинопатија често води ка слепилу. Добијени резултат је потврдио, да се код пацова, који су добијали мелатонин, након пола године побољшао вид.

Осим тога, забележени су додатни позитивни ефекти коришћења овог препарата, наглашавају сибирски научници. Пацови, који су добијали мелатони били су мање узнемирени, код њих се побољшала способност за обуку и меморисање информације.

Олга Соболевска,