Случај Махараџе: мистична загонетка и практична одлука

07-06-2014 10:13:08 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/Oleg Yunakov/cc-by-sa 3. |


Судски систем Индије се можда срео с једним од најозбиљнијих проблема у својој историји. Судске инстанце државе Пенџаб треба да нађу излаз из ћорсокака који је везан за науку и поглед на свет: да дефинишу критеријуме на основу којих се може поуздано утврдити да ли је човек умро или се налази у стању дубоке медитације – у стању самадхе.

Породица једног од најутицајнијих гуруа у Индији Ашутоша Махараџе по други пут је поднела тужбу против друштва Дивја Џиоти Џахрати Санстхан (Мисија буђења божанске светлости). Ашутош Махараџа је ово друштво основао 1983. године и има мноштво ученика и следбеника. Друштво има на стотине одељења у различитим земљама и милионе следбеника.

По тврдњи гуруове породице, он је умро у јануару ове године док се налазио у ашраму. Међутим, Махараџини следбеници су одбили да предају тело гуруовој родбини и да га кремирају. Уместо тога замрзли су тело и држе га у просторији која се налази под специјалним надзором. Чланови друштва Дивја Џиоти Џаграти Санстхан су уверени у то да њихов гуру није умро, већ да је једноставно ушао у дубоку медитацију.

- Изјава на сајту покрета гласи: „Његова Светост Шри Ашутош Махараџа Џи је пао у дубоку медитацију (самадху) 29. јануара 2014. године.“ По речима једног од његових помоћника, „Махараџа је и раније падао у стање дубоке медитације. Много година је провео медитирајући на температурама испод нуле на Хималајима. Вратиће се у живот, чим то буде потребно, а ми гарантујемо да ће његово тело до тада бити сачувано,“ – рекао је он.

Феномен самадхе је одавно познат. Случајеви падања у дубоку медитацију се срећу и ван граница Индије. Предводник будиста Источног Сибира Даши Дорџо Итигелов се у таквом стању налази од 15. јуна 1927. године. После четрдесет шест година боравка у земљи на његовом телу нема знакова труљења. Тело ламе Итигелова је 2002. године пренето у просторију која је саграђена специјално за њега у Иволгинском дацану у Бурјатији. Притом, по речима монаха, они свако јутро успостављају везу са својим учитељем посредством медитације. Тело нетрулежног ламе су више пута прегледали научници који су потврдили да се хемијска анализа ламиног тела по низу позиција подудара с ткивом живог човека и да нема могућности да се недвосмислено утврди да ли је жив или је умро.

Руски правник Јуриј Суботин скандал који је избио због судске тужбе у вези с Махараџом коментарише на следећи начин:

- О овом случају се дискутује у судским круговима на целом свету, јер је несумњиво занимљив. По мом мишљењу, основу за коначну пресуду ипак треба да представљају резултати медицинске експертизе. У сваком случају, спор ће се највероватније решавати на врховном суду, пошто у Индији делује јединствени централизовани систем судова.

Случај с гуруом Ашутошем Махараџом није само проблем вере или науке. Овде се јасно запажају и финансијски интереси. Гурова родбина оптужује руководство друшта Дивја Џиоти Џаграти Санстхан за то да одбија да врати тело покојника због користољубивих разлога. Син духовног лидера Дилип Џа инсистира на томе да његов отац не само да је преминуо, већ да су га отровали чланови мисије који су желели да сачувају контролу над његовом финансијском империјом. Друштво које је Махараџа основао данас поседује на десетине великих објеката у Индији, САД, Јужној Америци, Аустралији, на Блиском истоку и у Европи.

Без обзира на то што су судски вештаци полиције Пенџаба прво потврдили гуруову смрт, локални судски чиновници су подвргли сумњи закључак полиције. На хиљаде Махараџиних следбеника на целом свету је изјавило да нико не може да их натера да поверују у то да је гуру мртав.

Било како било, суд Пенџаба треба да донесе пресуду у вези с овим предметом. Можда ће судије морати да дефинишу медицинске и правне критеријуме на основу којих се мртав човек може разликовати од човека у стању самадхе. Јер, иза искрене вере и узвишених представа понекад се крију сасвим земаљска питања која треба решити.

Константин Галиченко,